Πολιτισμός

Χθες19:40

Πειραιάς: Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται για την “Ημέρα της Ασούρα” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Το εντυπωσιακό έθιμο των ισλαμιστών που πρόσκεινται στο δόγμα του σιιτισμού. Τι συμβολίζει και ποια θρησκευτική επέτιεο τιμά.

Πειραιάς: Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται για την “Ημέρα της Ασούρα” (βίντεο)
-

Για 46η χρονιά οι Μουσουλμάνοι του δόγματος των Σιιτών γιορτάζουν την ημέρα της Ασούρα στον Πειραιά. Αρχικά, χτυπούν τα σώματα τους ρυθμικά με τα χέρια και στη συνέχεια χτυπούν τις πλάτες τους με κοφτερές αλυσίδες με ξυράφια, μέχρι να αρχίσουν να ματώνουν. Ουσιαστικά οι Σιίτες θρηνούν το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες στη μάχη της Καρμπάλα, ώστε να αγωνιστούν και να σώσουν τον πεσόντα ήρωα Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονό του Προφήτη Μωάμεθ, και τους συγγενείς και συντρόφους του.

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Αλέξανδρος Τσαγκόγιωργας, την ημέρα της Ασούρα οι Σιίτες Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο τιμούν την επέτειο της μάχης της Καρμπάλα και την ανάμνηση του μαρτυρίου και του θανάτου του Χουσεΐν, με την στάση του να συμβολίζει την πάλη των δικαίων και αδυνάμων εναντίον των αδίκων και ισχυρών ανά τους αιώνες. Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, το αυτομαστίγωμα που έγινε εδώ στον Πειραιά δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ύψιστη εκδήλωση αγάπης και  αλληλεγγύης προς το πρόσωπο το οποίο οι Σιίτες μουσουλμάνοι λατρεύουν ως τον Τέταρτο Ιμάμη.

Οι εκδηλώσεις πένθους ξεκινούν εννέα ημέρες πριν και κορυφώνονται σταδιακά. Υποθετικά η κορύφωση της οδύνης θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη Χριστιανική Εβδομάδα των Παθών και η Ασσούρα με την Μεγάλη Παρασκευή. Αν μπορούσαμε μάλιστα να το παραλληλίσουμε και με κάποιο ελληνικό έθιμο, αυτό θα ήταν τα θρακικής καταγωγής Αναστενάρια, τα οποία συναντώνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι την Κυριακή... τουλάχιστον

Ρεύμα: Η επιδότηση τον Αύγουστο και ο έκτακτος φόρος

Τουρκία: Ο Δένδιας υπονομεύει την προσέγγιση Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ