Πολιτισμός

24 Ιουνίου 2024 07:03 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουνίου 2024 07:06

Εορτολόγιο - 24 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος σήμερα. Ποιους αγίους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Εορτολόγιο - 24 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα Δευτέρα, 24 Ιουνίου, που είναι και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται:

  • το Άγιο Πνεύμα,
  • Το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου,
  • Σύναξη Ζαχαρίου και Ελισάβετ των γεννητόρων του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου,
  • Όσιος Ερρίκος της Ωξέρ
  • Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος
  • Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Ερρίκος, Έρικ Τριάδα, Τριάς, Κορίνος, Κόρη, Κορίνα

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:03 και η δύση του θα γίνει στις 20:51.

Η Σελήνη είναι 17.2 ημερών

Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.

Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ’ όλη του τη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ