Πολιτισμός

12 Ιουνίου 2024 07:16

Εορτολόγιο - 12 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Ποιους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Εορτολόγιο - 12 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των:

  • Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος
  • Ο Όσιος Πέτρος ο Θεοφόρος ο εν Άθω ασκήσας
  • Ο Άγιος Ιωάννης ο Τραπεζούντιος ο εν Ασπροκάστρω αθλήσας ο Νεομάρτυρας
  • Ο Άγιος Παύλος ο Νέος Οσιομάρτυρας εξ Ιωαννίνων.

Γιορτάζουν οι:

  • Ονούφριος
  • Ονούφρης
  • Ονουφρία

O Όσιος Ονούφριος καταγόταν από την Περσία και ήταν από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών ερήμων. Από παιδί ακόμα έδειχνε φλογερό πόθο ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό. Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε σε μια κοινοβιακή αδελφότητα, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην πνευματική και σωματική εγκράτεια και στην υπακοή. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ.

Όταν ωρίμασε περισσότερο στην ηλικία ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών της. Με μεγάλη λύπη η αδελφότητα άφησε ελεύθερο το επίλεκτο αυτό μέλος της. Αφού βάδισε αρκετά μέσα στην έρημο, συνάντησε την καλύβη του ερημίτη Ερμία, που με θεία αποκάλυψη τον περίμενε. Ο Ερμίας τον οδήγησε σε μια καλύβη, κάτω από έναν πελώριο φοίνικα, που δίπλα κελάρυζαν τα νερά μιας καθάριας πηγής.

Ο Άγιος Παύλος ο Οσιομάρτυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα περί τα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Πέτρος. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον έστειλε στο Ελληνικό σχολείο του Μπαλάνου για να διδαχθεί τα Ιερά γράμματα από τον Αναστάσιο Μπαλάνο ή Καμικάρη. Εκεί άναψε μέσα του η φλόγα του Χριστού. Και έμεινε άσβηστη μέχρι το τέλος. Όσο ζούσε στα Γιάννινα δεν έλειπε από καμιά ακολουθία.

Ήταν φιλακόλουθος και συμμετείχε στην εκκλησιαστική ζωή και τις ιερές Ακολουθίες στο ναό του Αγίου Ιωάννου της Μπουνίλας ή της Παναγίας της Περιβλέπτου. Ο Πέτρος, μέσω της κυράς Βασιλικής, ευνοουμένης του Αλή Πασά, συνδέθηκε με τους πατέρες της μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους, τον ηγούμενο Χρύσανθο και τον ιερομάρτυρα Βενέδικτο, οι οποίοι είχαν έλθει στα Ιωάννινα για υποθέσεις της μονής τους.

Ο Όσιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του, ευσεβή και διακεκριμένα μέλη της εκεί κοινωνίας, τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού. Η εκπαίδευση του Πέτρου, υπήρξε αξιόλογη και με τα προσόντα που ήταν προικισμένος αναδείχτηκε και στρατηγός. Σε κάποια μάχη νικήθηκε το βασιλικό στράτευμα και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος.

Μεταφέρθηκε στη Σαμάρεια της Μεσοποταμίας, όπου κλείσθηκε στη φυλακή και υπέστη πολλές ταλαιπωρίες. Όταν απελευθερώθηκε με θαυμαστό τρόπο, πήρε την απόφαση ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Πήγε στη Ρώμη, περιηγήθηκε όλα τα χριστιανικά μνημεία, μελέτησε την Ιστορία των αγώνων της Εκκλησίας και κατόπιν εκ?ρη μοναχός από τον Πάπα Γρηγόριο Δ’. Εγκαταστάθηκε στο Άγιο Όρος, όπου ασκήτεψε για πενήντα τρία χρόνια και κοιμήθηκε με ειρήνη μέσα σε μια σπηλιά.

Ανατολή ήλιου: 06:02 - Δύση ήλιου: 20:48
Η Σελήνη είναι 5.5 ημερών

Πηγή: ekklisiaonline.gr  

Ειδήσεις σήμερα: 

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις την Τετάρτη

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στην έκτη θέση η Τζένγκο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ