Κόσμος

26 Οκτωβρίου 2024 23:49 Τελευταία ενημέρωση : 26 Οκτωβρίου 2024 23:41

Ισραήλ: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο Μπένι Σάμπτι είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ με εξειδίκευση στο ιρανικό πρόγραμμα. Μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 εξηγεί πώς οι Ιρανοί καταφέρνουν να στρατολογούν νέα μέλη.

Ισραήλ: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (βίντεο)
-

Το Ισραήλ προετοίμαζε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια την απάντηση στην Τεχεράνη, με τις μυστικές υπηρεσίες να εξαρθρώνουν δίκτυο ισραηλινών κατασκόπων που δρούσαν υπέρ του Ιράν, σε Τελ Αβίβ και Χάιφα.

Στον Χρήστο Μαζανίτη, μίλησε αποκλειστικά ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Το δίκτυο των 7 εβραίων κατασκόπων ενεργούσε μες στο Ισραήλ τουλάχιστον για 2 χρόνια ενώ προχώρησε σε πάνω από 600 ενέργειες κορυφώνοντας τη δράση του μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

 Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ένας Ιρανός πράκτορας, που είχε τον ρόλο του Στρατολόγου. Αυτός έδωσε το χρίσμα του Αρχηγού στον 23χρονο Rami Alian, ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε στην στρατολόγηση 6 ισραηλινών υπηκόων. Όλοι τους ήταν Εβραίοι με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μπένι Σάμπτι είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ με εξειδίκευση στο ιρανικό πρόγραμμα. Μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 εξηγεί πώς οι Ιρανοί καταφέρνουν να στρατολογούν νέα μέλη.

"Αυτοί είναι μέθοδοι της Σοβιετικής Ένωσης. Στην αρχή έρχονται με ψυχολογικά ζητήματα και σου μιλούν θερμά προσπαθώντας να σε αγκαλιάσουν. Και σου αναθέτουν μία μικρή, πολύ μικρή σχεδόν ανούσια αποστολή, όπως φωτογραφίες από ένα εμπορικό και σου δίνουν ένα μικρό ποσό χρημάτων. Κι αυτό σε κάνει χαρούμενο και λες στον εαυτό σου ότι είναι σαν εθισμός. Λες δεν είναι τίποτα, δεν μπορεί να πληγώσει την πατρίδα μου. Μπορώ να είμαι και στις δύο πλευρές. Και πηγαίνεις βαθύτερα και βαθύτερα" αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο Μπένι Σάμπτι

Οι «7» είναι ηλικίας 19 έως 23 ετών.

Ήταν κυρίως κάτοικοι της Χάιφα, το οποίο μπήκε στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ. Ανάμεσα στους 7 ήταν ένας λιποτάκτης στρατιώτης ενώ το δίκτυο περιλάμβανε και δύο ανήλικους.

Έκαναν γκράφιτι σε τοίχους ενδυναμώνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης, πραγματοποιούσαν επιθέσεις δολιοφθοράς καίγοντας αυτοκίνητα και φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος, από τον οποίο οι στρατολόγοι ψαρεύουν υποψήφιους πράκτορες.

"Έχει να κάνει και με τα αισθήματα του καθενός και την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό το κάνει ευκολότερο για το ιρανικό καθεστώς και για τους ανθρώπους να δουλέψουν για χάρη τους" αναφέρει ο Σαμπτι

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αρχές, ο βραχίονας των κατασκόπων πληρώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ορισμένα από αυτά σε κρυπτονομίσματα.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές ΗΠΑ: “Μετωπική” σύγκρουση Τραμπ-Χάρις στο Τέξας

Ελληνικά Ομόλογα: “Ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές

Νεκρά βρέφη - Αμαλιάδα: “Δεν πέθαναν στα χέρια μου”, λέει η 24χρονη (βίντεο)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ