Κόσμος

Σήμερα08:36 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα09:05

Ισραήλ - Ιράν: Διαρροή εγγράφων για την επίθεση στην Τεχεράνη

Διάβασέ μου το...

Η διαρροή έγινε σχεδόν παράλληλα με δήλωση του Χαμενεΐ ότι "η Χαμάς παραμένει ζωντανή". Τι λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ για την διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ισραήλ - Ιράν: Διαρροή εγγράφων για την επίθεση στην Τεχεράνη
-

Έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που περιγράφουν τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στο Ιράν, διέρρευσαν το βράδυ του Σαββάτου.

Κανάλι στο Telegram, που συνδέεται με το Ιράν, διέρρευσε έγγραφα των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες των ισραηλινών δυνάμεων για επίθεση, αποκαλύπτει το ενημερωτικό πόρταλ Axios.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τη διαρροή δύο εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αφορούσαν τις ισραηλινές προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό Middle East Spectator στο Telegram.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά δεν αρνήθηκαν την αυθεντικότητά τους.

Ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος σχολίασε ότι το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας γνωρίζει τη διαρροή και τη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

Η χρονική στιγμή της διαρροής σημειώθηκε ενώ το Ισραήλ ολοκλήρωνε τις προετοιμασίες του για αντίποινα στο Ιράν, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, και θεωρήθηκε ως απόπειρα επηρεασμού ή διακοπής της, αλλά και σχεδόν παράλληλα με το μήνυμα του του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι «ΗΧαμάς είναι και θα παραμείνει ζωντανή», όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο Χ, λίγα 24ωρα μετά από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς,Γιαχία Σινουάρ.

Τα έγγραφα περιελάμβαναν μια έκθεση της Υπηρεσίας Οπτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία διανεμήθηκε στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών πριν από τρεις ημέρες, και η οποία περιγράφει τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένου οπλισμού που, σύμφωνα με την έκθεση, προοριζόταν για επίθεση στο Ιράν.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια άσκηση αυτή την εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη και UAV ως πιθανή προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν.

Ισραήλ - Ιράν - Λίβανος - Βομβαρδισμός

Η διαρροή σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το Middle East Spectator ισχυρίστηκε ότι έλαβε έγγραφα από μια πηγή στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών σχετικά με τις ισραηλινές προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν.

Το εν λόγω κανάλι στο Telegram δημοσιεύει κυρίως περιεχόμενο φιλοϊρανικής προπαγάνδας, και στο προφίλ του λογαριασμού του στο X αναφέρεται ρητά ότι οι χειριστές του βρίσκονται στο Ιράν.

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 20 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

ΗΠΑ: Φονική κατάρρευση γέφυρας στην διάρκεια γιορτής (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ