Πολιτική

Σήμερα13:07 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα15:04

Τουρκία: Συνάντηση Σολτς - Ερντογάν για ελληνοτουρικά, Eurofighter και Μέση Ανατολή

Διάβασέ μου το...

Για ποια θέματα θα συζητήσουν Σολτς και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους. Τι ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Τουρκία: Συνάντηση Σολτς - Ερντογάν για ελληνοτουρικά, Eurofighter και Μέση Ανατολή
-

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη κατά την αυριανή του επίσκεψη στη χώρα, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το αίτημα της Τουρκίας για αγορά Eurofighter, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και τα διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Aksam επικαλούμενη το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως θα συζητηθούν θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη και το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι περιφέρειες γενικά προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Φυσικά, πρέπει πάντα να συζητάμε και την παροχή όπλων στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Φιντάν: Υπάρχει μια στοίβα προβλημάτων με την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, πριν από τις δηλώσες του Γερμανού Καγκελαρίου, συνέντευξη παραχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global. Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Φιντάν δήλωσε πως «υπάρχει μια στοίβα προβλημάτων». Επέμεινε στην τουρκική θέση ότι προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές και την υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος, το θέμα μειονοτήτων και προβλήματα στο Αιγαίο και την αν. Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε ακόμη και για ‘τουρκική μειονότητα’, ενώ όταν ο δημοσιογράφος παρενέβη για να προσθέσει και το Κυπριακό ανάμεσα στα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν είπε επί λέξει «Και οι δύο χώρες έχουν τις θέσεις τους για την Κύπρο».

ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξήσει την ένταση και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο».

«Αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύτιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιντάν. Ενώ όταν προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο τουρκικός στρατός  «είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση» εννοώντας από την Ελλάδα, ωστόσο όπως είπε «προτεραιότητά μας όμως είναι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικά μέσα».


Ειδήσεις σήμερα:

Ισπανία - Βιασμός: 10χρονη έμεινε έγκυος από τον... πατριό της

Καρκίνος: Εμβόλιο για ανοσοθεραπεία με βακτήρια

Θεσσαλονίκη: Μύριζε τα παπούτσια των γειτόνων του και του έβαλαν 1 μήνα φυλακή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ