Κόσμος

14 Οκτωβρίου 2024 22:25

Ισπανία: Ο υπερτουρισμός και τα δυσβάσταχτα ενοίκια “έβγαλαν” τους πολίτες στους δρόμους (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Δυσβάσταχτα ενοίκια πληρώνουν οι Ισπανοί που διαμαρτύρονται στους δρόμους, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Όπως υποστηρίζουν, βασική αιτία είναι ο υπερτουρισμός.

Ισπανία: Ο υπερτουρισμός και τα δυσβάσταχτα ενοίκια “έβγαλαν” τους πολίτες στους δρόμους (βίντεο)
-

Της Ντέμης Καραγιάννη 

Χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να γίνουν πιο προσιτές οι τιμές των κατοικιών την ώρα που η οργή για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  ολοένα και μεγαλώνει.

Κεντρικό τους  σύνθημα "Η στέγαση είναι δικαίωμα, και  όχι επιχείρηση"

Οι τιμές με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι κτηματομεσιτικές εταιρίες έχουν πραγματικά εκτοξευθεί με το μέση τιμή ενοικίου για μια κατοικία στην Ισπανία να φτάνει τα 2.485 ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που δίνονται όπου η μέση τιμή ενοικίου για την Βαρκελώνη είναι 4.930 ευρώ ,στην Μαδρίτη 2.807 ευρώ, στη Μάλαγα 1825 ευρώ στην Βαλένθια 2.220 ευρώ και στην Σεβίλλη 888 ευρώ. Αντίστοιχα οι τιμές αγοράς είναι 1.290.000 για την Βαρκελώνη, , 1.760.000 για την Μαδρίτη, 859.355 ευρώ για την Μάλαγα .Στην Βαλένθια είναι 634.161 ευρώ και στην Σεβίλλη 464.260 ευρώ.

Τον Ιούλιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε  την καταστολή των βραχυπρόθεσμων και εποχικών μισθώσεων διακοπών  μέχρι να διερευνήσει τις καταχωρίσεις σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com για να επαληθεύσει εάν διαθέτουν τις αντίστοιχες άδειες.

Η Ισπανία αγωνίζεται να εξισορροπήσει την προώθηση του τουρισμού, βασικό μοχλό της οικονομίας της, και την αντιμετώπιση των ανησυχιών των πολιτών σχετικά με τα δυσβάσταχτα υψηλά ενοίκια .Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 60% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών ζουν ακόμη μαζί με τους γονείς τους λόγω των τιμών των κατοικιών.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια

Τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών – Πύργου

Βόλος: Ιερέας “μαιμού” εξαπατούσε πιστούς για να... χτίσει airbnb

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ