Κόσμος

Σήμερα14:40 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα17:15

Νασράλα: H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρός

Διάβασέ μου το...

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της τον θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

Νασράλα: H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρός
-

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε χθες.

"Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ "σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του".

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες, Παρασκευή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ιράν: Ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να "παραμείνουν δίπλα στον λαό του Λιβάνου και στην υπερήφανη Χεζμπολάχ με οποιαδήποτε μέσα έχουν και να τον συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ... μοχθηρού καθεστώτος (του Ισραήλ)".

Σε δήλωση που εκδόθηκε αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Χαμενεΐ ανέφερε: "Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή", μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Χασάν Νασράλα

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.

Η Χαμάς λέει ότι θρηνεί τον ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο 

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι θρηνεί τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, τον οποίο ανακοίνωσε σήμερα η Χεζμπολάχ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη της, αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τον σκότωσε σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα

Τιμολόγια ρεύματος: “Ανάσα” για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο

Χασάν Νασράλα: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μεσολόγγι - Revenge porn: Ανήλικοι αλλοίωσαν φωτογραφία μαθήτριας για να φαίνεται γυμνή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ