Κόσμος

Χθες21:27

Λίβανος: Σχέδια εκκένωσης πολιτών μέσω Κύπρου - Τουρκίας – Ελλάδας

Διάβασέ μου το...

Το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκκενώσεων πολιτών.

Λίβανος: Σχέδια εκκένωσης πολιτών μέσω Κύπρου - Τουρκίας – Ελλάδας
-

Οι δυτικές χώρες εξετάζουν επιλογές για πιθανή ασφαλή εκκένωση υπηκόων τους από τον Λίβανο αν ξεσπάσει πλήρης πόλεμος, με την Κύπρο και πιθανώς την Τουρκία να θεωρούνται καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η Κύπρος έχει ήδη βρεθεί στην πρώτη γραμμή των ναυτικών προσπαθειών παροχής βοήθειας στη Γάζα και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να συντονίσει εκκενώσεις από τον Λίβανο, όπως κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006. «Έχουμε αιτήματα από αρκετές χώρες, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από άλλες τρίτες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό τον ρόλο αν χρειαστεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, από τη Νέα Υόρκη. Κλειδί για τις εκκενώσεις θα είναι η χρήση των δύο στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στο νησί. Η Βρετανία, που έχει περίπου 10.000 πολίτες στον Λίβανο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μεταφέρει στρατεύματα στην Κύπρο και έχει ναυτικά πλοία σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στις εκκενώσεις.

Όπως μεταδίει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας, τα δυτικά κράτη εξετάζουν επίσης προετοιμασίες εκκενώσεων με την Τουρκία, πιθανότατα δια θαλάσσης από το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο προς τη Μερσίνη στη νότια Τουρκία, αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αεροδρόμια του Λιβάνου, ανέφεραν τουρκικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκκενώσεων πολιτών, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Μια πρόκληση θα είναι να διασφαλιστεί μια γρήγορη αερογέφυρα από την Κύπρο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων που θα φτάσουν στο νησί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσαν διπλωμάτες. Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι θα μπορούσαν να βρεθούν αποκλεισμένοι.

Παρεμφερής ανταπόκριση του Reuters με τίτλο [What are countries doing to get nationals out of Lebanon?] αναφέρεται σε δυτικές χώρες που εξετάζουν σχέδια εκκενώσεων πολιτών τους, ήτοι Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι το ΥΠΕΞ προέτρεψε την Τρίτη τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να αποφύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη χώρα. Μια φρεγάτα είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια.

Σχετική ανταπόκριση του Reuters από την Άγκυρα με τίτλο [Turkey preparing for possible evacuations of foreigners from Lebanon] επισημαίνει ότι Τουρκία προετοιμάζεται για πιθανή εκκένωση ξένων υπηκόων και πολιτών της από τον Λίβανο, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ενώ πρόσωπο εξοικειωμένο με σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης πολλών δυτικών χωρών είπε ότι επικεντρώνονται στην Κύπρο ως πρώτη επιλογή και εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και επηρεάσει τα αεροδρόμια του Λιβάνου, τα σχέδια εκκένωσης θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό (βίντεο)

Μάγκι Σμιθ: Πέθανε η ηθοποιός

Ο “παλαιοχριστιανός" εντοπίστηκε και συνελήφθη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ