Κόσμος

Σήμερα17:37

Ιταλία: Όποιος πιλότος διασώζει μετανάστες θα παίρνει πρόστιμο

Διάβασέ μου το...

Η νέα διάταξη την οποία ψηφίζει η ιταλική κυβέρνηση για να μειώσει τις εισροές μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ιταλία: Όποιος πιλότος διασώζει μετανάστες θα παίρνει πρόστιμο
-

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ σε πιλότους αεροσκαφών που αναζητούν σκάφη μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο κυβερνητικού διατάγματος.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί να εμποδίσει αφίξεις μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών για να μπει εμπόδιο στις αναχωρήσεις σκαφών μεταναστών με προορισμό την Ιταλία. Επίσης, θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αλβανία, τα οποία σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία.

Αυτή η πολιτική έχει καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολο για φιλανθρωπικές οργανώσεις που διαχειρίζονται πλοία προς διάσωση μεταναστών σε ναυτικά δυστυχήματα, να εκτελούν επιχειρήσεις διάσωσης. Η Ρώμη έχει περιορίσει τον αριθμό αυτών των διασώσεων που μπορούν να κάνουν, ακινητοποιώντας τα πλοία αυτά σε λιμάνια και συχνά αναγκάζοντάς τα να κάνουν τεράστιες παρακάμψεις για να μεταφέρουν μετανάστες στην ξηρά.

Σύμφωνα με το διάταγμα, αεροσκάφη που «αναχωρούν ή προσγειώνονται στην Ιταλία και εκτελούν δραστηριότητα... με σκοπό έρευνα και διάσωση» πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για κάθε έκτακτη ανάγκη και να τηρούν τις εντολές τους, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι «απαγορεύεται η παρέμβασή σας».

Η παράβαση αυτών των εντολών μπορεί να οδηγήσει σε καθήλωση του αεροσκάφους για 20 ημέρες και, σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων, σε κατάσχεση.

Το διάταγμα έρχεται σε συνέχεια ενός νέου μέτρου αντιμετώπισης της μετανάστευσης τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση Μελόνι απαγόρευσε σε αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον εντοπισμό πλοίων με μετανάστες, να χρησιμοποιούν αεροδρόμια κοντά στις ναυτιλιακές διαδρομές. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή και ορισμένοι αγνόησαν το μέτρο.

Το νέο διάταγμα προβλέπει επίσης αυστηρότερα μέτρα κατά της απάτης στο σύστημα η οποία είχε οδηγήσει σε εκ των υστέρων (μετά την άφιξη) χορήγηση βίζα σε μετανάστες. Η Μελόνι καταγγέλλει την απάτη ως απόδειξη ότι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διεισδύσει στο σύστημα για να χορηγήσουν βίζα σε όσους δεν έχουν κανένα δικαίωμα για να λάβουν.

Το διάταγμα τονίζει ότι οι εργοδότες που τα τελευταία τρία χρόνια υπέβαλαν αίτημα για πρόσληψη αλλοδαπού εργάτη και δεν εγκρίθηκε, δεν θα επιτρέπεται να υποβάλουν ξανά αίτηση.

Η Ιταλία πέρυσι αύξησε τις ποσοστώσεις για βίζα εργασίας για πολίτες εκτός ΕΕ σε συνολικά 452.000 για την περίοδο 2023-2025, αύξηση σχεδόν 150% σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Το 2019, πριν από την πανδημία της Covid, η Ιταλία εξέδωσε μόλις 30.850 βίζες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΗΕ: Η γκάφα του προέδρου της Αϊτής - Ήπιε νερό από την... κανάτα (βίντεο)

Σερχάτ Ακίν: Πυροβόλησαν τον πρώην ποδοσφαιριστή της Φερνερμπαχτσέ (εικόνες)

Χαλκιδική: Δεν αλλάζει σχολείο η 10χρονη που δεν “χώραγε” στο δικό της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ