Κόσμος

25 Σεπτεμβρίου 2024 17:19

Λίβανος: Η Βρετανία ετοιμάζει οργανωμένη αποχώρηση των πολιτών της

Διάβασέ μου το...

Λεπτομερές σχέδιο εκκένωσης της χώρας του Λιβάνου από τους χιλιάδες Βρετανούς πολίτες ετοιμάζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ποιος ο ρόλος της Κύπρου στην επιχείρηση.

Λίβανος: Η Βρετανία ετοιμάζει οργανωμένη αποχώρηση των πολιτών της
-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους βρετανούς πολίτες που ζουν στο Λίβανο να το εγκαταλείψουν «τώρα». Το υπουργείο άμυνας στέλνει 700 στρατιωτικούς στην Κύπρο για να συνδράμουν, αν χρειαστεί, στον απεγκλωβισμό τους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο Ισαάκ Καριπίδης, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ενισχύονται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ήδη από το καλοκαίρι έχουν σταλεί προληπτικά περίπου 100 γιατροί και νοσηλευτές. Μέσα στην άνοιξη έξτρα πεζοναύτες και το χειμώνα επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και ελικόπτερα. Αν υπολογίσουμε και τα δύο πλοία του βασιλικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό HMS Duncan και το αποβατικό RFA Cardigan Bay, τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καταλαβαίνουμε την βαρύτητα την οποία δίνουν οι Βρετανοί για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Λίβανος - βομβαρδισμοί - Ισραήλ

Όπως τονίζουν οι αναλυτές στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο καθώς, εκτός των άλλων, αυτή τη στιγμή μέσα στο Λίβανο βρίσκονται περίπου 10.000 βρετανοί πολίτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βρετανών αξιωματικών το Ισραήλ είναι πολύ πιθανόν να βομβαρδίσει το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού όπως είχε κάνει και το 2006. Αν αυτό συμβεί θα έχει ως αποτέλεσα τον εγκλωβισμό τους.

Γι’ αυτό και ο Κιρ Στάρμερ τους ζήτησε να φύγουν αμέσως. Όσο ακόμη υπάρχουν πτήσεις με προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ο υπουργός άμυνας Τζόν Χίλι χθες Τρίτη ήταν ο επικεφαλής της συνεδρίασης της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, γνωστή ως Κόμπρα, η οποία αξιολόγησε την κατάσταση στην Μέση ανατολή με βάση όλες τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι βρετανικές υπηρεσίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Ο ρασοφόρος που αυνανιζόταν έξω από δημοτικό σχολείο λέει ότι... προσευχόταν (βίντεο)

Αυτοκίνητο σχολής οδηγών πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ! (εικόνες)

Χάρης Δούκας για debate: Το ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ