Κόσμος

25 Σεπτεμβρίου 2024 13:33 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2024 16:12

Ερντογάν σε Γκουτέρες: Συζητούμε δυνατότητες λύσης εκτός μοντέλου ομοσπονδίας

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο Ερντογάν στην ομιλία του για Κύπρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τα θέματα που συζήτησε στη συνάντησή του με τον Γκουτέρες

Ερντογάν σε Γκουτέρες: Συζητούμε δυνατότητες λύσης εκτός μοντέλου ομοσπονδίας
-

Κυπριακό και Παλαιστινιακό συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στο Κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι «οΠρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι μια νέα πηγή ντροπής για την ανθρωπότητα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μία φωνή για να σταματήσει τις ισραηλινές σφαγές. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά την υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρέμβει, ότι οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται πιο σοβαρές με το που πλησιάζει ο χειμώνας και ότι οι ασθένειες αυξάνονται, επομένως είναι απαραίτητο να αυξηθούν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Γάζα και εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες».

Γκουτέρες - ΟΗΕ

Για το Κυπριακό, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Ομιλία Ερντογάν για Κύπρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

 «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτύξει τη συνεργασία, ιδίως για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια και το θαλάσσιο εμπόριο. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα την ενέργεια και το περιβάλλον. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας


Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί. Πέρασαν 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και 61 χρόνια από τότε που αναδείχθηκε το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του συνεταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που επέδειξαν την ειλικρινή βούληση να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί και να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, που είναι κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αποδοθούν εκ νέου και να σταματήσει η απομόνωση.

Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

……Με τις συνεισφορές των παρατηρητών μελών της Ουγγαρίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ο οργανισμός γίνεται ένα υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Ως τουρκικός κόσμος, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας….».ανέφερε στην ομιλία του.

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μπορούμε να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα προς το μέλλον

Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, ΄Άννα Ανδρέου

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη».

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια».

Ειδήσεις σήμερα:

Λαμία: Σκύλος επιτέθηκε σε 2χρονο δίπλα σε νηπιαγωγείο

 Παλαιοχριστιανοί - Μανώλης Καλαϊτζιδάκης: Πήρα το παιδί νόμιμα (βίντεο)

Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: “Ο πατέρας της δράστιδος της έδινε εύσημα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ