Κόσμος

12 Ιουνίου 2024 14:59

Ερντογάν: Επισκέφτηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 18 χρόνια

Διάβασέ μου το...

Ανάμεσα στα κοινά σημεία που βρήκαν οι δύο ηγέτες, ήταν η απόφαση να γιορτάσουν σύντομα μαζί... την επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο.

Ερντογάν: Επισκέφτηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 18 χρόνια
-

Έπειτα από 18 χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματική αντιπολίτευσης, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκέρ Οζέλ στις 2 Μαΐου στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στο πλαίσιο της «διαδικασίας ομαλοποίησης» της τουρκικής πολιτικής ζωής, μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Οζέλ να γιορτάσουν μαζί στα κατεχόμενα, την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, με δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Tαγίπ Ερντογάν ζήτησε μαζί με τον Οζέλ να δείξουν ισχυρή ενότητα και ομόνοια στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μαζί με το CHP και άλλα κόμματα. «Ελπίζουμε να γιορτάσουμε μαζί την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην ‘ΤΔΒΚ΄. Είναι ένα θέμα που ο πρόεδρος του CHP και οι αξιωματούχοι θα γνωρίζουν με βάση το δικό τους πρόγραμμα», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ζήτησε αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομία. Είπε επίσης ότι «είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία την επόμενη περίοδο και να απαντήσουμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού δράση εναντίον αυτού του αναδυόμενου φασισμού».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, συζητήθηκε και ο πόλεμος στη Γάζα. «Εμείς, ως πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να πάρουμε κοινή θέση ενάντια στην πολιτική της γενοκτονίας στη Γάζα και να ενισχύσουμε την ευαισθησία μας σε σχέση με το παλαιστινιακό κράτος» είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, προσθέτοντας πως «η ενημέρωση από τον κ. Οζέλ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη».

«Δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα για τη διατήρηση της βάσης του διαλόγου. Είναι ευχάριστο που εμφανίζεται αυτή η εικόνα στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ήταν μια δήλωση πως η συζήτηση αυτή πρέπει να αποφέρει μόνιμα κέρδη (ενν. για την πολιτική ζωή του τόπου)», ανέφερε.

CHP: Σημαντικό βήμα στην πολιτική ιστορία Τουρκίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του CHP Nτενίζ Γιουτζέλ, «Το γεγονός ότι το CHP άνοιξε τους διαύλους διαλόγου που η κυβέρνηση είχε κλείσει μέχρι τώρα είναι ένα σημαντικό βήμα στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε βιώσει ότι η πόλωση και ο διαχωρισμός που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα»

Όπως είπε Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ηγέτης του κόμματός του έθεσε κυρίως ζητήματα οικονομίας και στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. «Ο Πρόεδρός μας μετέφερε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί τον Ιούλιο και η χαμηλότερη σύνταξη πρέπει να αυξηθεί στο επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση, έθεσε επίσης τα προβλήματα των εκπαιδευτικών εν αναμονή διορισμού και των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων. Τα προβλήματα των σεισμοπαθών ήταν μεταξύ των αιτημάτων τα οποία ο Οζέλ μετέφερε στον Ερντογάν.

Ο Οζέλ δήλωσε ότι απαιτείται συνολική λύση για την οικονομία στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, και πρότεινε στη Βουλή να εκδώσει κανονισμούς με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία

Πατήσια: Φωτιά σε διαμέρισμα – γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ