Κόσμος

23 Μαΐου 2024 22:05

Μεταναστευτικό - Φιντάν: Χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν φτηνή αντιτουρκική ρητορική

Διάβασέ μου το...

Για φτηνό αντιτουρκικό λόγο κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ενώπιον Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Μεταναστευτικό - Φιντάν: Χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν φτηνή αντιτουρκική ρητορική
-

Για φτηνό και ανέξοδο αντιτουρκικό λόγο τον οποίο συνδυάζουν με τους μετανάστες κατηγόρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς να τα κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουν φτηνές και έρχονται στην εξουσία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος της Τουρκίας στον τομέα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι απαραίτητο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Όλιβερ Βαρχέλι ότι η ΕΕ στηρίζει τον οδικό χάρτη που έχει καταρτίσει για την Τουρκία. «Αυτά είναι φυσικά καλά νέα για εμάς. Ως τουρκική κυβέρνηση και ως τουρκικό κράτος, θέλουμε πάντα οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να συνεχίζουν προς θετική κατεύθυνση προσθέτοντας συνεχώς ένα λίθο πάνω στον άλλο», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως συζήτησαν με τον Ευρωπαϊο Επίτροπο για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία αποτελεί προβληματικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία. «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας μηχανισμός που επιχειρείται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικότερα, το τρέχον ζήτημα της επιστροφής μεταναστών από άλλες χώρες. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «δεν έχουμε κανένα δισταγμό για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και της πολιτικής συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πραγματοποίηση περαιτέρω βημάτων. Αλλά το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν την ταυτοτική πολιτική, ιδίως στην εσωτερική τους πολιτική, τον φτηνό και ανέξοδο αντιτουρκικό λόγο, τον αντιισλαμικό λόγο, που συνδυάζεται με άλλους λόγους για τους μετανάστες και παρουσιάζεται στις κοινωνίες τους ως προπαγανδιστική δραστηριότητα, και έρχονται στην εξουσία κερδίζοντας φτηνές ψήφους μέσω αυτού… Φυσικά, αυτό τους φέρνει στην εξουσία».

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Βαρχέλι είπε: «Όταν σκεφτόμαστε την Τουρκία, σκεφτόμαστε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, ως βασικό εταίρο, ως στρατηγικό και πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μια χώρα που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σταυροδρόμι, στη μέση δύο ένοπλων συγκρούσεων, οπότε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεργαστούμε».

Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι «Ναι, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ανασταλεί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου».

Όπως είπε «προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των διαπραγματεύσεων, είναι απαραίτητο να δούμε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου. Αυτός είναι ένας τομέας που μόνο το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει, δυστυχώς, η απόφαση αυτή δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά, η Τουρκία μπορεί επίσης να αλλάξει αυτή την απόφαση. Με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στον τομέα του κράτους δικαίου, μπορεί να σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό και να κάνει το Συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση αυτή», ανέφερε ο Όλιβερ Βαρχέλι.

Ειδήσεις σήμερα:

TikTok - Κουτσούμπας: Παρθενική εμφάνιση με... Σάττι και φοιτητικές εκλογές (βίντεο)

ΔΟΥ Χαλκίδας - Κύκλωμα εκβιασμών: Η μαρτυρία, τα “τεφτέρια” και... το πάρκινγκ της Εφορίας (βίντεο)

ΒΟΑΚ: Ανήλικη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από τη γέφυρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ