Πολιτική

23 Μαΐου 2024 08:24

Τουρκία - Διάταγμα: Ο Ερντογάν αποφασίζει για επιστράτευση ή κήρυξη πολέμου

Διάβασέ μου το...

Ερωτήματα προκαλεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η αποφάση αυτή, με δημοσιεύματα να αναρωτιούνται αν η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο.

Τουρκία - Διάταγμα: Ο Ερντογάν αποφασίζει για επιστράτευση ή κήρυξη πολέμου
-

Με απόφαση του Τούρκου Προέδρου αντί για του Υπουργικού Συμβουλίου θα μπορεί πλέον να ζητηθεί επιστράτευση και να κηρυχθεί πόλεμος σύμφωνα με νέο κανονισμό που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται εάν η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο.

Σύμφωνα με όσα μτεαδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο «Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την «Διαχείριση Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου». Με τη ρύθμιση, την απόφαση για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου, που προηγουμένως μπορούσε να ληφθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί να την λάβει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο προηγούμενος κανονισμός είχε τεθεί σε ισχύ το 1990 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σκοπός του κανονισμού ο οποίος αποτελείται από 52 σελίδες, είναι «να καθοριστούν οι διαδικασίες και οι αρχές σχετικά με την εκτέλεση των προετοιμασιών προκειμένου να μεταφερθούν γρήγορα και αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις και οι πόροι του κράτους από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση επιστράτευσης ή/και πολέμου ή σε περιόδους έντασης και κρίσης που έχει προκύψει μια κατάσταση που δεν έχει ακόμη κηρυχτεί αλλά μπορεί να απαιτήσει πόλεμο»

Ειδήσεις σήμερα: 

Καιρός - Πέμπτη: Συννεφιά, μπόρες και πτώση θερμοκρασίας

Κολομβία: Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρίτιδας με δεκάδες τραυματίες (βίντεο)

Europa League: Η Αταλάντα νίκησε στον τελικό την Λεβερκούζεν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ