Κόσμος

17 Μαΐου 2024 10:02 Τελευταία ενημέρωση : 17 Μαΐου 2024 20:01

Τουρκία – Ντεμιρτάς: 42 χρόνια κάθειρξη στον Κούρδο ηγέτη

Διάβασέ μου το...

Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του HDP για τις διαδηλώσεις το 2014 στην γειτονική χώρα.

Τουρκία – Ντεμιρτάς: 42 χρόνια κάθειρξη στον Κούρδο ηγέτη
-

Σε 42 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Νεμιρτάςσυμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, για την υπόθεση Κομπάνι για την οποία δικάστηκαν 108 κατηγορούμενοι. Η ποινή επιβλήθηκε στη δίκη που αφορούσε τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Τουρκία το 2014 με αφορμή το ΚομπάνιΗ πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγ καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 30 ετών και 3 μηνών. Η επίσης συμπρόεδρος Γκιουλτάν Κισανάκ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ο Αχμέτ Τουρκ, νυν δήμαρχος Μάρτιν και συμπρόεδρος στο παρελθόν καταδικάστηκε σε 10 χρόνια. Στην πρώτη του αντίδραση κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε «είχαμε πει ότι θα λογοδοτήσουν», ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα DEM που διαδέχτηκε το HDP δηλώνει: «δεν θα μας λυγίσουν».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, το συμβούλιο του δικαστηρίου διάβασε την απόφαση των 130 σελίδων για όλους τους 108 κατηγορουμένους.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για  διατάραξη της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους καθώς και για υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος.

Η Φιγκέμ Γιουκσεκντάγ καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για συνδρομή στο έγκλημα της διατάραξης της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και για υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος και για προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρώην Κούρδος ηγέτης Αχμέτ Τουρκ αθωώθηκε για το αδίκημα της διατάραξης της ακεραιότητας του κράτους και καταδικάστηκε  για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπήρχαν 108 κατηγορούμενοι στο κατηγορητήριο που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6-8 Οκτωβρίου 2014 με πρόσχημα το Κομπάνι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «τον Οκτώβριο του 2014, μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH στο Κομπάνι (Ayn al-Arab) λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η ηγεσία του HDP και οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK κάλεσαν τους Κούρδους να βγουν στους δρόμους».

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν παράνομες διαδηλώσεις σε 35 επαρχίες και 96 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Προύσας και του Ντιγιάρμπακιρ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 761 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 197 σχολεία κάηκαν, 269 δημόσια κτίρια καταστράφηκαν, 1731 σπίτια και χώροι εργασίας λεηλατήθηκαν και 1230 οχήματα καταστράφηκαν.

Επιβαρυντική ισόβια κάθειρξη και ποινές φυλάκισης με αναστολή ζητήθηκαν για 108 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Ντεμιρτάς και Γιουκσεντάγ, που κατηγορήθηκαν ως «υποκινητές» των γεγονότων.

«Είχαμε πει ότι θα λογοδοτήσουν»

 Η πρώτη αντίδραση από πλευράς κυβέρνηση προήλθε από τον αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών Μπουλέντ Τουράν ο οποίος δήλωσε διά των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης:

«Είχαμε πει ότι θα λογοδοτήσουν! Η σημερινή απόφαση έδειξε ότι ο νόμος και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να καταργηθούν με ρομαντικά tweets που στέλνονται από τη φυλακή και κανείς δεν μπορεί να κάνει εκκλήσεις να βγει ο κόσμος τους δρόμους για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τη δημόσια τάξη για δικό του όφελος ή προς όφελος ενός οργανισμού στον οποίο είναι συνδεδεμένος. Η ενθάρρυνση ενός γεγονότος που προκαλεί οργή, καταστροφή και απώλεια ζωών στην κοινωνία θα έχει ένα τίμημα, ‘ανεξάρτητα από το ποιος είναι’. Αν και δεν άρεσε σε κάποιους, αποδόθηκε δικαιοσύνη, υπάρχει αθώωση και υπάρχει τιμωρία. Συγχαρητήρια».

Αντιδράσεις από ΕΕ για καταδίκη Ντεμιρτάς

Αδικία χαρακτήρισε ο εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor, την καταδίκη του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε 42 χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση Κομπάνι.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, με δήλωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Η αδικία που έγινε στον Ντεμιρτάς δείχνει γιατί οι περιοδείες του Μεχμέτ Σιμσεκ για να πουλήσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας ήταν μάταιες».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ με τον επιχειρηματικό κόσμο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο Sanchez Amor είπε ότι «Καμία εταιρεία δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως ένα περιβάλλον όπου η δικαιοσύνη αμφισβητείται συνεχώς».

Στην υπόθεση Κομπάνι καταδικάστηκε η επίσης πρώην συμπρόεδρος του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγ  σε 30 χρόνια φυλάκιση. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε χθες στην υπόθεση Κομπάνι, στην οποία δικάστηκαν 108 άτομα. Συνολικά 24 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 408 ετών και 3 μηνών για διαφορετικές κατηγορίες.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν στο δικαστήριο φωνάζοντας και χτυπώντας τα τραπέζια. Στη συνέχεια οι δικηγόροι εισέβαλαν στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα.

«Δεν μπορούν να μας λυγίσουν»

Η πρώτη αντίδραση από το φιλοκουρδικό Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) σχετικά με τις αποφάσεις έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Οι τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους φίλους μας που κρατήθηκαν όμηροι στην υπόθεση συνωμοσίας του Κομπάνι δεν μπορούν να μας λυγίσουν. Όσοι καταφέρουν πλήγμα στη δημοκρατική πολιτική πρέπει να ξέρουν ότι θα καταστρέψουμε τις συνωμοσίες σας, θα νικήσουμε, οι λαοί θα νικήσουν! Το Κομπάνι είναι η τιμή μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία - Μενίδι: Ο δράστης έμεινε για ώρες στον τόπο του εγκλήματος, “δίπλα” στους αστυνομικούς

Εορτολόγιο - 17 Μαΐου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Παναθηναϊκός - Τερίμ: διαζύγιο μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ