Κόσμος

31 Μαρτίου 2023 14:01 Τελευταία ενημέρωση : 31 Μαρτίου 2023 20:27

Εκλογές - Τουρκία: Η ένοπλη επίθεση, η Ακσενέρ και τα “πυρά” στον Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Νέα πολιτική σύγκρουση στην Τουρκία πυροδότηση η ένοπλη επίθεση σε κτήριο, όπου στεγάζονται γραφεία του “Καλού Κόμματος”, της Μεράλ Ακσενέρ.

Εκλογές - Τουρκία: Η ένοπλη επίθεση, η Ακσενέρ και τα “πυρά” στον Ερντογάν
-

Ενώ η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ένοπλη επίθεση στο κτήριο της Επαρχιακής Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης του Κόμματος «IYI» στο Μέρτερ, από άγνωστο δράστη, πυροδότησε νέα σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος,

Η σφαίρα από το όπλο του δράστη, που τράπηκε σε φυγή και αναζητείται, χτύπησε το παράθυρο του κτηρίου του «Καλού Κόμματος».

Ένοπλη επίθεση - IYI - Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Έντονες αντιδράσεις

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμι Ιμάμογλου καταδίκασε την ένοπλη επίθεση, γράφοντας στο Twitter, «Καταδικάζω την ένοπλη επίθεση στην επαρχιακή Κωνσταντινούπολης στο Καλό Κόμμα. Μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές μου στους φίλους μας, υπογραμμίζω επίσης την προσδοκία μας ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι «Η κ. Μεράλ είναι μια ισχυρή ηγέτιδα, είναι “λύκαινα”, δεν μπορείτε να την τρομάξετε έτσι».

Η πρόεδρος της επαρχιακής Κωνσταντινούπολης του CHP Τζανάν Καφταντζίογλου τηλεφώνησε στην επαρχιακή της Κωνσταντινούπολης του Καλού Κόμματος και μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης. Στο μήνυμά της στο Twitter, η Καφταντζίογλου αναφέρει «Ακόμα και οι σφαίρες σας δεν θα έχουν κανένα. Περαστικά».

Αντιδρώντας στην επίθεση, ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος IYI Μπούγρα Καβοντζού αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του AKP Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Μεράλ Ακσενέρ και είπε ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα ρητορικής μίσους, προσβολών και απειλών τύπου «μην με κάνετε να ασχοληθώ  μαζί σας».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Καβουντσού ανέφερε χαρακτηριστικά «Η επαρχιακή του Καλού Κόμματοςτης Κωνσταντινούπολης πυροβολήθηκε. Αυτό είναι αποτέλεσμα ρητορικής μίσους, προσβολών και απειλών του‘Μην με κάνεις να τα βάζω μαζί σου’ στην Τουρκία το 2023. Το μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης αυτής της χώρας είναι η νοοτροπία που διαδίδει αυτή τη γλώσσα μίσους!».

Ο Αντιπρόεδρος του CHP Σεγίτ Τορούν ανέφερε «Καταδικάζω έντονα την ένοπλη επίθεση στην επαρχιακή Κωνσταντινούπολης. Περαστικά. Όλοι οι δράστες που εμπλέκονται στην πολιτική του φτηνού εκφοβισμού θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου το συντομότερο δυνατό».

Ένοπλη επίθεση - IYI - Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Ακσενέρ: Ρετζέπ μπέη δεν σε φοβάμαι

«Ο άνθρωπος που θα τρομάξει την Ακσενέρ δεν γεννήθηκε ακόμη, δεν φοβάμαι, Ρετζέπ Μπέη», απάντησε η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της επαρχιακής Κωνσταντινούπολης όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί.

Η Μεράλ Ακσενέρ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον της και είπε «Αγαπητό μου έθνος, αν αυτό το τερατώδες σύστημα συνεχιστεί, σήμερα είναι έγινε σε μας αυτό, αύριο εναντίον σας».

Απευθυνόμενη στο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Πρέπει να σε αποκαλώ πρόεδρο, αλλά ο πρόεδρος δεν μιλάει έτσι. Έπειτα από την απειλή του Ρετζέπ Μπέη, ρίχτηκαν πυροβολισμοί εναντίο του κόμματός μας στον 1ο και στον 3ο όροφο. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί κανείς να εκφοβίσει απολιτικά κόμματα 1,5 μήνα πριν τις εκλογές. Δεν φοβόμαστε. Αυτό είναι μια τεράστια προσβολή για το εκλογικό σώμα».

Ένοπλη επίθεση - IYI - Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Η Μεράλ Ακσενέρ συνέχισε λέγοντας «Απευθύνω έκκληση στις γυναίκες. Μου εκτόξευσαν κάθε είδους βρισιές, βρωμιές και αηδίες που δεν μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον ενός άνδρα πολιτικού, γιατί είμαι γυναίκα! Αν μπορούν να γίνουν αυτά σε μια γυναίκα στην πολιτική, βλέπουμε μαζί τιδεν μπορούν να κάνουν στα παιδιά και στις κόρες σας. Αν θέλετε να τελειώσει αυτή η σκληρότητα, η βρωμιά και η αηδία, αγαπητές γυναίκες, θα ψηφίσετε τη Συμμαχία του Έθνους στις 14 Μαΐου».

Ακόμη, η Μεράλ Ακσενέρ είπε: «Ρετζέπ μπέη, απευθύνομαι σε σένα. Είσαι πολύ στενοχωρημένος, σου μένει 1,5 μήνας, μόλις κατάλαβες ότι φεύγεις, προτιμάς να φωνάζεις σε μας αντί να φωνάζεις στους απατεώνες γύρω σου, δεν υπάρχει φυγή, η συμβουλή μου είναι να πιείς τσάι με χαμομήλι».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέρ Καραμολλάογλου ανέφερε «Ελπίζω ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η πολιτική του θυμού, της βίας και του μίσους θα χάσουν, η ελπίδα, η ειρήνηκαι η εμπιστοσύνη θα επικρατήσουν!»

Ο αρχηγός του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν ανέφερε «Οι υπεύθυνοι για την επίθεση θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν αμέσως. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να ελευθερώσουμε τη χώρα μας από τη βία»

Ο πρόεδρος του Μελλοντικού Κόμματος, Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε στην επίθεση, λέγοντας «Δεν μπορείτε να μας τρομάξετε. Όσοι θέλουν να ανακατέψουν τη χώρα μας με τα σκοτεινά τους χέρια δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουισάλ ανέφερε «Στην Ανατολία υπάρχει μια παροιμία για τον ιμάμη και τον λαό! Εάν ο Ερντογάν, που είναι ο Πρόεδρος αυτής της χώρας ή μάλλον Πρόεδρος αυτών που τον ψήφισαν, απειλήσει, τότε ένας τρελός θα βγει και θα ρίξει μια σφαίρα! Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο εναντίον της διαφθοράς και της ανομίας, αλλά και εναντίον της ανευθυνότητας».

Για προβοκάτσια κάνει λόγο ο Σοϊλού

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Ομέρ Τσελίκ δήλωσε «Καταδικάζουμε την επίθεση στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του κόμματος IYI στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους παρενόχληση και επίθεση κατά πολιτικού θεσμού».

O Ομέρ Τσελίκ μάλιστα αντέδρασε έντονα στην Ακσενέρ που κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για την ένοπλη επίθεση, αναφέροντας ότι «Η δήλωση της κ. Ακσενέρ που κατηγορεί τον πρόεδρό μας μετά από αυτή την επίθεση αποτελεί μια ανεύθυνη και προκλητική στάση».

«Η επίθεση στο κτίριο της επαρχιακής Κωνσταντινούπολης του Καλού Κόμματος  είναι προβοκάτσια. Η αστυνομία μας ερευνά για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Ωστόσο, το να προκαλεί κανείς εχθρότητα χωρίς πριν προσδιοριστεί η αιτία του συμβάντος αποτελεί προβοκάτσια και πολιτικό οπορτουνισμό για αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό. Ο δράσης/δράστες θα βρεθούν το συντομότερο», έγραψε ο Υπ. Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρός τραυματισμός 3χρονου σε παιδότοπο: Αποζημίωση ζητούν οι γονείς

Πισπιρίγκου - Κούγιας: ο αναισθησιολόγος φταίει για την τετραπληγία της Τζωρτζίνας

 “Το Πρωινό” - Εκλογές: Ο Βασίλης Καρράς, η υποψηφιότητα και η δυσαρέσκεια (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ