Κόσμος

11 Μαρτίου 2022 14:12 Τελευταία ενημέρωση : 11 Μαρτίου 2022 22:13

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πορέδρου. Γιατί μιλά για "θετικά βήματα" η Μόισχα. Ο Ζελένσκι μιλά για "πορεία προς την νίκη".

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
-

Αν και ουδέποτε το Κρεμλίνο απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε σήμερα πιο ένθερμος μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο σε σχέση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης για το μέλλον της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

Όλα αυτά ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Λίγα λεπτά αργότερα, δε, ακολούθησαν δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές».

Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Πεσκόφ: «Είναι πράγματι πιθανό…»

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ζελένσκι: Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο προς την νίκη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να πει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

«Είναι αδύνατο να πω πόσες ημέρες έχουμε ακόμη μέχρι να ελευθερώσουμε την ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Γιατί έχουμε ήδη φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα καλώντας την διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

"Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό από τρεις πλευρές"

Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο Πούτιν κατέθεσε «οριστική» πρόταση στον Ζελένσκι

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η Ρωσία έχει καταθέσει οριστική πρόταση στην Ουκρανία, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει, όντας όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μετέβη το Σάββατο στη Μόσχα όχι τόσο για να κομίσει κάποια πρόταση όσο για να δει πώς και τι σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να ενημερώσει στη συνέχεια τις δυτικές κυβερνήσεις.

Επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών, η Jerusalem Post αναφέρει ότι η πρόταση προς την Ουκρανία είναι «δύσκολη», αλλά όχι «απίθανη». Είναι όμως και χειρότερη από αυτή που θα δεχόταν ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή. Σε κάθε περίπτωση «το κενό μεταξύ των δύο χωρών» δεν είναι μεγάλο, επιμένει η εφημερίδα. 

Μαχητές της Μέσης Ανατολής στο μέτωπο

Νωρίτερα, πάντως, ο Βλ. Πούτιν έδειξε αποφασισμένος να στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με όπλα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία.

«Πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Πούτιν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης στην οποία ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η Ρωσία είχε λάβει περισσότερες από 16.000 αιτήσεις μαχητών που θέλουν να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν ενέκρινε επίσης μια πρόταση για αποστολή περισσότερων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων στους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Ενώ επανέλαβε ότι η επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία προχωρά «σύμφωνα με το σχέδιο», ο Σόιγκου έκανε έκκληση στον Πούτιν να αναπτύξει περισσότερα όπλα κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, για να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Το ΝΑΤΟ μετέφερε επιπλέον στρατεύματα και όπλα στην περιοχή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών κοινοτήτων

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών από την αρχή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτό το αιματηρό έγκλημα του καθεστώτος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους στη διάρκεια αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκρούσεις γύρω από την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, την Βολνοβάχα, στο ανατολικό, και την πόλη Ιρπίν, στην περιοχή του Κιέβου, εξηγούν γιατί είναι δύσκολο οι αρχές να επαληθεύσουν πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι σε περισσότερους από 954.000 ανέρχονταν χθες, Πέμπτη, οι Ουκρανοί που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της ρωσικής εισβολής.

"Σχεδόν 228.000 καταναλωτές έχουν μείνει χωρίς αέριο", προσέθεσε σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ 109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Από αυτούς, σχεδόν 99.200 είναι Ουκρανοί πολίτες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Το θαύμα και οι εξαπατήσεις... χέρι - χέρι (βίντεο)

ΗΠΑ – Τζορτζ Τσούνης: Ο νέος πρέσβης στην Ελλάδα

Κιούσης στον ΑΝΤ1: Η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια ξεπέρασε τα 2 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ