Κόσμος

22 Οκτωβρίου 2019 18:02 Τελευταία ενημέρωση : 22 Οκτωβρίου 2019 21:05

Μιλοσόσκι: υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε το όνομα “Μακεδονία”

Διάβασέ μου το...

“Ξεμύτισαν” οι εθνικιστές του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία. Πικρία Ζάεφ για το γαλλικό βέτο…

Μιλοσόσκι: υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε το όνομα “Μακεδονία”
-

Εθνικιστικές κορώνες από το VMRO- DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία πριν ακόμα "ζεσταθεί" ο προεκλογικός αγώνας. Ο πρώην ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλοσόσκι, είπε στην γερμανική εφημερίδα FAZ ότι υπάρχουν τρόποι αν και πολύπλοκοι ώστε να επαναφέρουν το συνταγματικό τους όνομα, “Μακεδονία”.

 «Υπάρχουν τρόποι να δώσουμε πίσω στο κράτος το παλιό συνταγματικό μας όνομα “Μακεδονία”. Ωστόσο είναι πολύ περίπλοκα. Μια πιθανότητα θα ήταν το συνταγματικό μας δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία άκυρη καθώς βασίστηκε σε δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία για να καταργηθεί το παλιό όνομα . Δεύτερη πιθανότητα θα ήταν οι βουλευτές,  που ψήφισαν υπό απειλή και πίεση,  να καταθέσουν ενώπιον της Εισαγγελίας. Θα μπορούσαν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα και να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να αποκαταστήσουν το παλιό σύνταγμα», εκτίμησε ο Μιλοσόσκι.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, που προεξοφλούσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έκαμπτε κάθε εμπόδιο, δεν κρύβει την πικρία του για το γαλλικό βέτο.

«Ας μας το έλεγαν πριν την υπογραφή στις Πρέσπες ότι δεν μας θέλουν οι Γάλλοι. Εκεί είναι το κενό. Δεν είπαν τίποτα ούτε τον Ιούνιο. Είμαστε άνθρωποι με λογική, θα κατανοούσαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο φόβος το ΕRGA OMNES να μείνει στα χαρτιά είναι μεγάλος, καθώς εσωτερικά έγγραφα δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν από τώρα σε Βόρεια Μακεδονία.

 «Αν η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συμφωνίας από τη γείτονα για απομάκρυνση των αλυτρωτικών στοιχείων και αλλαγή της ονομασίας στα έγγραφά τους εξαρτάται από τις διαθέσεις της κάθε Κυβέρνησης δείχνει ακόμη μία φορά το πόσο ανίσχυρη και κακή ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.  

Ο Ζόραν Ζάεφ την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Ρώμη προσκεκλημένος του Ιταλού πρωθυπουργού, που έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει το θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου.