Κόσμος

22 Οκτωβρίου 2019 19:18

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ξαναδώσαμε  στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αξίζει

“Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αξίζει. Πολύ συχνά & για πολύ καιρό, η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε & θέλησα να επαναφέρω την τάξη, επιστρέφοντας σε αυτό το λαό όλους τους τίτλους ευγενείας που του αξίζουν”. Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος για τελευταία φορά ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Γιούνκερ παρουσίασε το ελληνικό ζήτημα, ως μία από τις επιτυχίες  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τελευταία πενταετή θητεία του. Κάνοντας μια ανασκόπηση στις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, τόνισε ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση. «Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».

Ο Γιούνκερ προχώρησε σε έναν γενικό απολογισμό της τελευταίας πενταετίας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό, στο Brexit και στο Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ. Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό» και είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του ηλίθιου εθνικισμού». «Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε κατεβαίνοντας από το βήμα.

Γιούνκερ: Χάσιμο χρόνου το Brexit

«Χάσιμο χρόνου και ενέργειας» χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου. «Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε που πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ενωση για τους πολίτες της», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.  

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο». «Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την Γαλλία και την Ιταλία για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.   

Το Παρίσι και η Ρώμη έλαβαν σχετικές επιστολές του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους, οι δύο επίτροποι επικαλούνται “κινδύνους απόκλισης” από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και επικρίνουν το γεγονός ότι και οι δύο χώρες δεν παίρνουν μέτρα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους, τονίζοντας ότι ούτε το γαλλικό, ούτε το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού τηρούν τους στόχους μείωσης του χρέους το 2020.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντέδρασε γρήγορα υποσχόμενος «να δώσει στην ΕΕ όλες τις διευκρινίσεις». «Δεν ανησυχούμε. Είναι ένας αναγκαίος διάλογος με τις Βρυξέλλες τον οποίο δεν θα αποφύγουμε», είπε.

Τέσσερις ακόμη χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους: το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και Φινλανδία.