ΗΠΑ - Καναδάς

31 Ιανουαρίου 2019 11:59

Θερμοκρασίες… Βόρειου Πόλου στις ΗΠΑ (βίντεο)

Text to Speech

Στους -50 βαθμούς Κελσίου κατρακύλησε ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές. Ακόμη και το βραστό νερό γίνεται… χιόνι, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Θερμοκρασίες… Βόρειου Πόλου στις ΗΠΑ (βίντεο)

Αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες βρίσκονται 90 εκατομμύρια Αμερικανοί, καθώς το δριμύ ψύχος που πλήττει τις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τη ματαίωση χιλιάδων πτήσεων.

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να… παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά. Στην περιοχή του Σικάγο, η θερμοκρασία έφτασε τους -50° C.

«Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας», λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Μια ισχυρή θέρμανση της στρατόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα, μετά από μερικές εβδομάδες, μια πολική δίνη στην κατώτερη ατμόσφαιρα (τροπόσφαιρα)», εξήγησε.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο ένας πατέρας από το Ουϊσκόνσιν, ο οποίος αδειάζει μία κατσαρόλα με βραστό νερό και αυτό μετατρέπεται αμέσως σε χιόνι!

Ήδη τον περασμένο χειμώνα στις ΗΠΑ υπήρξε ένα παρόμοιο φαινόμενο με θερμοκρασίες -40 βαθμούς Κελσίου. Παρεμφερή φαινόμενα υπήρξαν το 1963 και το 1985.

Την ίδια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Αμερική παγώνει, η Αυστραλία “λιώνει” με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

VIDEO