Ευρώπη

04 Ιανουαρίου 2016 18:39

Δεκάδες οι νεκροί από το πολικό ψύχος σε Πολωνία και Λιθουανία

Text to Speech

Ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές έπεσε ακόμη και στους 20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Δεκάδες οι νεκροί από το πολικό ψύχος σε Πολωνία και Λιθουανία

21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πολικές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στην Πολωνία, όπου ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές έπεσε ακόμη και στους -20 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κυβερνητικό Κέντρο Εθνικής Ασφάλειας (RCB).

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αναφερθεί 12 θάνατοι. «Καταγράψαμε άλλα 9 θύματα την προηγούμενη ημέρα» (σ.σ. το Σάββατο), ανέφερε η εκπρόσωπος του RCB, Μποζένα Βισόσκα. Από την 1η Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών λόγω του κρύου ανέρχεται συνολικά στους 39, πρόσθεσε.

Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους Πολωνούς να παραμείνουν σε εγρήγορση και να βοηθούν τους ανθρώπους που απειλούνται με υποθερμία, κυρίως τους άστεγους, τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην οροσειρά Τάτρα, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Σλοβακία, 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Χριστούγεννα, οι περισσότεροι σε ατυχήματα σε χιονοδρομικές πίστες χωρίς μεγάλη ποσότητα χιονιού αλλά παγωμένες και κατά συνέπεια επικίνδυνες για όσους δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία.

Τον φετινό χειμώνα, όπως και πέρυσι, το κύμα ψύχους έφτασε αργά αλλά με μεγάλη δριμύτητα στη χώρα. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές για την εποχή. Πέρυσι, συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πέθαναν από υποθερμία 77 άνθρωποι στην Πολωνία, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 177 που άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα του 2012-13.

Το θλιβερό ρεκόρ θανάτων από υποθερμία στην Πολωνία ανάγεται στις 19 Δεκεμβρίου 2009, όταν μέσα σε μία ημέρα 42 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω της παγωνιάς.

Λιθουανία - νεκροί - ψύχος - παγετός

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πολικό ψύχος στη Λιθουανία, όπου ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με τα λιθουανικά μέσα ενημέρωσης τα θύματα ήταν άστεγοι. Μάλιστα αναφέρουν ότι άλλοι 13 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα υποθερμίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO