Αθλητικά

Χθες14:20

Λιόν - Ολυμπιακός: Οι ανασταλτικές αδυναμίες των Γάλλων

Διάβασέ μου το...

Η έλλειψη αγωνιστικής ισορροπίας προβληματίζει τον Πιερ Σαζ ενόψει της αναμέτρησης  με τους ερυθρόλευκους. Ο αγώνας θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ1.

Λιόν - Ολυμπιακός: Οι ανασταλτικές αδυναμίες των Γάλλων
-

 Η 26η Σεπτεμβρίου και η πρεμιέρα του UEFA Europa League πλησιάζει για Λιόν και Ολυμπιακό. 

Το σπουδαίο ματς θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση και την ιστοσελίδα antenna.gr (22:ΟΟ). Θα προηγηθεί pre -game show (21:00) ενώ μετά τη λήξη της αναμέτρησης θα ακολουθήσει εκπομπή post - game. Όλη η δράση του UEFA Europa League και του UEFA Conference League θα προβάλλεται για τα επόμενα τρία χρόνια από τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ.

Η πρώτη διαπίστωση για τη Λιόν της τρέχουσας σεζόν είναι ότι ακόμα ψάχνεται. Ο Πιερ Σαζ, δίχως προηγούμενη προπονητική εμπειρία, ανέλαβε πέρυσι ως υπηρεσιακό τεχνικός σε μία δύσκολη συγκυρία, με την άλλοτε κραταιά δύναμη να έχει βρεθεί στον πάτο της βαθμολογίας. Κατάφερε, με μία τρελή κούρσα στο δεύτερο μισό της περιόδου, να την οδηγήσει στην 6η θέση και στον τελικό του κυπέλλου  εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο ίδιος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ιδιοκτήτη Τζον Τέξτορ και για πρώτη φορά στην καριέρα του κλήθηκε να διαμορφώσει το ρόστερ, να κάνει την προετοιμασία, γενικά να χτίσει την δική του ομάδα.  

Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη ισορροπίας στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Διαθέτει  σύνολο με αδιαμφισβήτητες δυνατότητες στο επιθετικό κομμάτι, ταυτόχρονα όμως οι αδυναμίες στην ανασταλτική λειτουργία είναι εμφανείς. Η Λιόν στο γαλλικό πρωτάθλημα 2023-2024 δέχθηκε 55 γκολ, αριθμός τεράστιος για ομάδα με βλέψεις, μόνο τρεις σύλλογοι είχαν μεγαλύτερο παθητικό από το δικό της.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα στην άμυνα ήταν επιβεβλημένη. Ο Σαζ έφερε τον στόπερ Νιακατέ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ για να καλύψει το κενό του θηριώδους  Ιρλανδού Ο΄Μπράιαν που παραχωρήθηκε στην Έβερτον. Προτιμά τον επίσης νεοφερμένο Βραζιλιάνο Άμπνερ από τον Ταλιαφίκο για το αριστερό άκρο, ενώ δώσει το χρίσμα του βασικού τερματοφύλακα στον Πέρι αντί του Λόπες. Τρεις διαφοροποιήσεις στην άμυνα δεν είναι λίγες (Τσαλέτα Τσαρ και Κλίντον Μάτα διατηρήθηκαν στο αρχικό σχήμα) χημεία δεν υπάρχει και η εικόνα  στα πρώτα παιχνίδια της Ligue 1 απογοητευτική. 

Ολυμπιακός - Ελ Κααμπί

Οι δύο ήττες από Ρεν και Μονακό (3-0 και 0-2) με την άμυνα να παραπαίει, ανάγκασαν τον Σαζ να προχωρήσει σε αλλαγή διάταξης. Εναντίον του Στρασβούργου δοκίμασε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (Μάτα, Τσαλέτα Τσαρ, Νιακατέ) και το 4-3-3 μετατράπηκε σε 3 -5-2, με τους Μέιτλαντ Νάιλς και Άμπνερ να αναλαμβάνουν τις δύο πτέρυγες. Η πρώτη νίκη ήρθε με σκορ 4-3 αλλά και πάλι η λειτουργία ήταν προβληματική,  με τους φιλοξενούμενους να εκμεταλλεύονται την χτυπητή αδυναμία των γηπεδούχων να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις με πάσες στην πλάτη της άμυνας.

Η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας ξεπρόβαλε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λανς. Η Λιόν, ξανά με τα ίδια πρόσωπα σε διάταξη 3-5-2 παρουσιάστηκε στιβαρή και συμπαγής στο «Μπολάρ»  διατηρώντας ανέπαφη την εστία της. Βοήθησε και το γεγονός πως ο Σαζ δείχνει να σταθεροποιεί την τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τους Μάτιτς, Τολισό και Κακερέ. Ένα δείγμα βέβαια δεν είναι αρκετό και πιο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν στην επόμενη δοκιμασία,  την τελευταία πριν το ραντεβού με τους ερυθρόλευκους. Απέναντι θα βρίσκεται η Μαρσέιγ του Ντε Τσέρμπι, που σκοράρει κατά βούληση και εντυπωσιάζει μέχρι τώρα.

Συνοψίζοντας, η πρώτη αντίπαλος του πειραϊκού συλλόγου στο UEFA Europa League δεν έχει βρει ακόμα σταθερές στο παιχνίδι της. Ο Πιερ Σαζ, δίχως ανάλογες παραστάσεις, δυσκολεύεται να διαχειριστεί ένα πολυπληθές ρόστερ 32 παικτών και ψάχνεται με συνεχόμενες αλλαγές σε πρόσωπα και διατάξεις. Η υπερπληθώρα επιλογών στο κέντρο και στην επίθεση περισσότερο μπλέκουν την κατάσταση παρά διευκολύνουν. Τα αμυντικά κενά υπάρχουν, η ανασταλτική δυσλειτουργία βγάζει μάτι και ο Ολυμπιακός καλείται να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Άλλωστε, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει πως γνωρίζει να εντοπίζει τις αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας και να τις μεγεθύνει στο χορτάρι.  

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΠΥΥ – Παράνομες συνταγογραφήσεις: Έτσι “ξεσκέπασε” η ΕΛΑΣ το κύκλωμα

Χανιά: Μπούκαραν σε σχολείο και “χαράκωσαν” μαθητή

Γάζα: Ο “πόλεμος φθοράς” της Χαμάς και οι ελπίδες για ανακωχή που λιγοστεύουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ