Αθλητικά

02 Οκτωβρίου 2022 11:24 Τελευταία ενημέρωση : 02 Οκτωβρίου 2022 16:33

Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί σε αγώνα ποδοσφαίρου (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πως συνέβη η ανείπωτη τραγωδία, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, μέσα στον γήπεδο, όπου μαίνονταν επεισόδια μεταξύ οπαδών. Παιδιά και αστυνομικοί συγκαταλέγονται στα θύματα.

Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί σε αγώνα ποδοσφαίρου (εικόνες)
-

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία στην Ινδονησία, καθώς προς επιβεβαίωση των ζοφερών εκτιμήσεων των τοπικών Αρχών, αυξήθηκε σημαντικά, ο αριθμός των θυμάτων του αιματοβαμμένου ποδοσφαιρικού αγώνα, καθώς πολλοί από τους σοβαρά τραυματισμένους φιλάθλους δεν άντεξαν και υπέκυψαν.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τα θύματα των άγριων επεισοδίων και της αστυνομικής παρέμβασης, μετά τον αγώνα έφτασαν τα 174.

Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, με τις αρχές της Ινδονησίας να αναθεωρούν προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων, από την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στο γήπεδο "Kanjuruhan Stadium", μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μια από τις χειρότερες αθλητικές τραγωδίες στον κόσμο.

Ινδονησία - επεισόδια - αγώνας ποδοσφαίρου - Αρέμα - Περσεμπάγια - νεκροί

Όλα ξεκίνησαν μετά το τέλος του αγώνα, όταν πανικόβλητοι οπαδοί έτρεξαν να φύγουν από το γήπεδο για να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα που έριξε η αστυνομία, για να σταματήσει βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ήττα της γηπεδούχου ομάδας.

Οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτηρηθούν για την ήττα. Τότε η αστυνομία έριξε δακρυγόνα -υπάρχουν μαρτυρίες και για πραγματικά πυρά- για να διαλύσει το πλήθος και να ελέγξει την κατάσταση, πυροδοτώντας το χάος που οδήγησε σε ποδοπάτημα μεταξύ των οπαδών.

Μεταξύ των νεκρών είναι δύο αστυνομικοί, αλλά σύμφωνα και πληροφορίες και ορισμένα παιδιά.

Ινδονησία - επεισόδια - αγώνας ποδοσφαίρου - Αρέμα - Περσεμπάγια - νεκροί

Ινδονησία - επεισόδια - αγώνας ποδοσφαίρου - Αρέμα - Περσεμπάγια - νεκροί

Ο υπουργός Ασφαλείας της Ινδονησίας δήλωσε ότι οι θεατές ξεπέρασαν τη χωρητικότητα των 38.000 ατόμων του σταδίου κατά περίπου 4.000 άτομα.

Ο πρόεδρος της χώρας διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ινδονησίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι οπαδοί όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο με το σφύριγμα της λήξης. Η αστυνομία αντέδρασε με ρίψη δακρυγόνων που εξαγρίωσε κάποιους θεατές και τρομοκράτησε άλλους, φέρνοντας το χάος στο γήπεδο.

Κάποιοι από τους οπαδούς επιτέθηκαν στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκήνες βίας, ενώ άλλοι έτρεξαν προς τις εξόδους για να σωθούν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει συνωστισμός και συνθήκες ασφυξίας.  


Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, 34 άνθρωποι πέθαναν στο στάδιο και οι υπόλοιποι πέθαναν είτε καθοδόν προς το νοσοκομείο είτε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.

Ινδονησία - επεισόδια - αγώνας ποδοσφαίρου - Αρέμα - Περσεμπάγια - νεκροί

Συνολικά, περισσότεροι από 300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για νοσηλεία μετά τα επεισόδια, τα οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «ταραχές».

Η FIFA ανακοίνωσε ότι κανενός είδους αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον ελέγχο του πλήθους από την αστυνομία στους αγώνες.

Η Arema FC έχασε με 3-2 από την Persebaya Surabaya, την πρώτη ήττα σε μεταξύ τους αγώνα εδώ και δύο δεκαετίες. 

Η βία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι κάτι νέο στην Ινδονησία, όπου η Arema FC και η Persebaya Surabaya είναι "αιώνιοι αντίπαλοι". Και οι δύο είναι ομάδες από την επαρχία της Ανατολικής Ιάβας. Ο αγώνας διεξήχθη στο στάδιο Kanjuruhan στην περιοχή Malang.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας (PFFI) ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για μια εβδομάδα και ξεκινά έρευνα για το περιστατικό.

Η Arema FC δεν θα φιλοξενεί εντός έδρας αγώνες για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Καρδίτσα: Νεκρός 16χρονος οδηγός

Διπλή δολοφονία στην Καβάλα: Ποια ήταν η 31χρονη

Χαλάζι στις Πρέσπες: ζημιές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ