Κοινωνία

24 Ιουλίου 2024 12:04 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουλίου 2024 15:11

Εργατικό δυστύχημα στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Διάβασέ μου το...

Πώς συνέβη η τραγωδία στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των τραυματιών. Η δήλωση του Χρήστου Στυλιανίδη.

Εργατικό δυστύχημα στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας
-

Ένας 63χρονος εργαζόμενος ιδιωτικού συνεργείου έχασε τη ζωή του, ενώ ένας 22χρονος συνάδελφός του τραυματίστηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που πραγματοποιούσαν εργασίες σε σκάφος ο καταπέλτης έπεσε και καταπλάκωσε τους εργαζόμενους, με την προσπάθεια απεγκλωβισμού ακόμη ενός να συνεχίζεται. 

Ο τραυματίας μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανατηφόρου ατυχήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο ενός εργαζόμενου, μέλους αδειοδοτημένου συνεργείου σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου εργαζόμενου. Έχω δώσει αμέσως εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό αυτό συμβάν, προκειμένου να αποδοθούν, εφόσον διαπιστωθούν, οι όποιες ευθύνες.

Σε θέματα ασφαλείας όλων των απασχολούμενων στον χώρο της ναυτιλίας δεν επιτρέπονται από κανέναν ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμοί. Και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι, ως Υπουργείο Ναυτιλίας, να μην κάνουμε πίσω».

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (βουλευτή Αργολίδας) και Νίνας Κασιμάτη, Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (βουλευτή Β’ Πειραιά) για το εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Σαλαμίνας: Απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές της Κυβέρνησης, απαιτούμε δικαιοσύνη, ασφάλεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή

"Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά να λαμβάνει χώρα ένα εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα με θύματα εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες, εντατικό πλαίσιο και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σήμερα στην ματωμένη λίστα προστέθηκε ένας νεκρός ακόμη ναυτεργάτης στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας καθώς και ένας τραυματίας συνάδελφός του, την ώρα που βρίσκονταν πάνω σε πλοίο κάνοντας εργασίες.

Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία δεν μπορούν να γυρίζουν αλλού το βλέμμα, ούτε να υποβαθμίζουν άλλο την σοβαρότητα της κατάστασης, προφασιζόμενοι διαφορές στους αριθμούς των νεκρών. Οι νεκροί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι που παίζουν κορώνα- γράμματα την σωματική τους ακεραιότητα για τα κέρδη των λίγων, δεν μπορούν να περιμένουν για δικαίωση και προστασία.

Ζητάμε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου, όπως το ΣΕΠΕ και τα αντίστοιχα μικτά κλιμάκια σε χώρους της ναυτιλίας. Ζητάμε περιοδικούς και τακτικούς ελέγχους ασφαλείας σε επιχειρήσεις- βιομηχανίες που απασχολούν εργατικό δυναμικό σε χειρωνακτικές εργασίες. Ζητάμε την παρέμβαση της μέχρι τώρα ανύπαρκτης Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, ειδικά στους χώρους των υπεργολαβιών όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε επισφαλείς και άθλιες συνθήκες εργασίας, τις περισσότερες φορές με ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Ζητάμε άμεση δημοσίευση των ελέγχων που διενεργούνται στις επιχειρήσεις, μετά το εργατικό δυστύχημα/ατύχημα καθώς και των αντίστοιχων προστίμων που επιβάλλονται. Και τέλος, ζητάμε σεβασμό στις οικογένειες των νεκρών και εφαρμογή ενός άμεσου πλαισίου στήριξης, στην μνήμη των δικών τους ανθρώπων.

Η Κυβέρνηση έχει απορρυθμίσει πλήρως το πλαίσιο εργασίας και προστασίας των εργαζομένων: έχει αντικαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις με τις ατομικές, και προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς να ενδιαφέρεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κλείνει τα μάτια στους εργολάβους, αφήνοντάς τους χωρίς πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κανόνων, θρέφοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Άλλαξε το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσε η ιατρική στην εργασία. Αργεί να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία της υγείας στην εργασία. Αποδυνάμωσε το ΣΕΠΕ και ακρωτηρίασε κάθε άλλο μηχανισμό ελέγχου.

Στο όνομα κάθε εργαζόμενου που είναι εκτεθειμένος στην εργασιακή ζούγκλα της ΝΔ, απαιτούμε δικαιοσύνη, ασφάλεια, αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή."


Ειδήσεις σήμερα:

Φάλαινα πήδησε πάνω σε σκάφος και έριξε στον ωκεανό τους επιβαίνοντες (βίντεο)

Γκραμπόφσκι - Ακρίτα: Άρση ασυλίας εισηγείται η Επιτροπή της Βουλής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσουν”