Κοινωνία

23 Ιουλίου 2024 10:58 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιουλίου 2024 15:25

Ενδοοικογενειακή βία - ΕΛΑΣ: 338 συλλήψεις και 927 κλήσεις σε μια βδομάδα

Διάβασέ μου το...

Πόσα από τα θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές και πόσα χρειάστηκαν νοσηλεία αμέσως μετά την καταγγελία τους. Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την τελευταία εβδομάδα

Ενδοοικογενειακή βία - ΕΛΑΣ: 338 συλλήψεις και 927 κλήσεις σε μια βδομάδα
-

Συνολικά 927 κλήσεις από όλη τη χώρα για ενδοοικογενειακή βία δέχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης την περασμένη εβδομάδα, από 15 έως 21 Ιουλίου. Αστυνομικοί διαχειρίστηκαν 534 περιστατικά, για τα οποία έγιναν 338 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 9 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 17 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

Από τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών, χορηγήθηκε σε 184 γυναίκες – θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παραβατικότητα και βία ανηλίκων

Την ίδια ώρα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό, από 15-21 Ιουλίου 2024 σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί 5.969 έλεγχοι ατόμων, 213 προσαγωγές, 136 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 216 παραβάσεις.

Εγκληματικότητα ενηλίκων

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ενηλίκων.

Για τον λόγο αυτόν, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη τη χώρα, από 15 έως 21 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν 478 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν 109.226 άτομα, προσήχθησαν 4.592 και συνελήφθησαν 1.954. Ενδεικτικά, εξιχνιάστηκαν 207 κλοπές – διαρρήξεις, 45 απάτες, 43 κλοπές τροχοφόρων, 19 ληστείες, 11 απάτες με υπολογιστή, καθώς και 309 υποθέσεις περί όπλων και 260 περί ναρκωτικών.

Οδική ασφάλεια

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 131.852 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 31.207 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 10.049 για παράνομες σταθμεύσεις
  • 5.761 για υπερβολική ταχύτητα
  • 2.361 για μη χρήση κράνους
  • 1.587 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 1.133 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 672 για ΚΤΕΟ
  • 680 για μέθη και
  • 270 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες την Τρίτη

Κάμαλα Χάρις: Αντιπρόεδρος ψάχνει... αντιπρόεδρο

Online αγορές: Πρωταθλητές οι Έλληνες στα ψώνια μέσω διαδικτύου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ