Κοινωνία

17 Ιουνίου 2024 15:40 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουνίου 2024 20:00

Λύτρας - Άρειος Πάγος: Πειθαρχικός έλεγχος σε Εισαγγελέα και Ανακρίτρια που τον άφησαν ελεύθερο

Διάβασέ μου το...

Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες ανακρίτριας και εισαγγελέως στην υπόθεση.

Λύτρας - Άρειος Πάγος: Πειθαρχικός έλεγχος σε Εισαγγελέα και Ανακρίτρια που τον άφησαν ελεύθερο
-

Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα διέταξαν η Προέδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, να μην προφυλακιστεί ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας ο οποίος κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας».

Αποστολος Λύτρας - Δικαστήριο - Ενδοοικογενειακή βία

Νωρίτερα ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος μίλησε επώνυμα στις κάμερες, εξερχόμενος του ανακριτή δήλωσε «ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Σοφία και τις κόρες μου».

«Θα αναζητήσω τα αίτια που με οδήγησαν στην πράξη αυτή. Θέλω να θεραπευτώ και θα ζητήσω βοήθεια», είπε και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πράξη του.

Συμπλήρωσε: «έχω χτίσει μια πανέμορφη οικογένεια και μια καλή καριέρα τόσα χρόνια με πολύ κόπο, είναι πολύ κρίμα όλα αυτά να τα καταστρέφω με μια τέτοια πράξη» και κατέληξε λέγοντας πως, «αυτό το θέμα, πιστεύω θα λυθεί με τη βοήθεια ειδικών».

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να μην πλησιάζει τη σύζυγό του, η οποία δέχθηκε το panic button.

 Μαρινάκης: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν την απόφαση

«Eίναι άλλη μια τραγική ιστορία, γιατί πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να σκεφτόμαστε το θύμα, το κάθε θύμα. Να υπολογίσουμε ότι κάθε μέρα έχουμε κατά μέσο όρο 50 συλλήψεις για τέτοιες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, βέβαια, έχει και μια άλλη ανάγνωση, ότι λειτουργούν οι Αρχές, τα θύματα μιλάνε. Ο στόχος είναι να μιλάνε όσο πιο νωρίς για να μην φτάνουν σ’ αυτό το σημείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι αυτό που μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση, αυτό που μπορεί να κάνει η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, να ψηφίζει δηλαδή νόμους, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη Δικαιοσύνη, αποδίδει. Εδώ, αναφέρομαι στο άρθρο 130 του ν. 5090/2024, είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε. Στο άρθρο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα- σε ανθρώπους οι οποίοι εξετάζουν πιθανά θύματα τέτοιων πράξεων, είτε ανήλικα θύματα με συγκεκριμένες ειδικότητες παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού να μεταφέρουν με βάση την εξέταση που κάνουν ή σε περίπτωση γιατρών όταν τα θύματα είναι ενήλικα, να μεταφέρουν αμελλητί αυτό το οποίο με την εμπειρία τους αντιλαμβάνονται χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε επίπτωση, τον οποιοδήποτε κίνδυνο να διωχθούν. Αυτό ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», δήλωσε την Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με "πρωταγωνιστή" τον Απόστολο Λύτρα.

Παύλος Μαρινάκης

Η Ελληνική Λύση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπαγγέλτως με τον ν. 3500/2006, άρθρο 17. Το περιβόητο «ακαταδίωκτο Φλωρίδη», αίρεται σε περίπτωση ψεύδους καταγγελίας! Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να πανηγυρίζει, θα έπρεπε να απολογείται που με το νόμο Μητσοτάκη - Φλωρίδη αφέθηκε ελεύθερος ο μετέπειτα συζυγοκτόνος του Μενιδίου, ο οποίος μάλιστα είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία με αποτέλεσμα να κατασφάξει τη σύζυγο του, όπως επίσης ο αλλοδαπός βιαστής της Ομόνοιας που κρατούσε αιχμάλωτη, βίαζε και βασάνιζε επί ώρες μια νεαρή γυναίκα. Όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση, κανείς δεν θα παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού».


Ειδήσεις σήμερα:

Παγκράτι: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίας

Ξάνθη – Τροχαίο Δυστύχημα: Νεκρός ο γιος του “Πράσινου παπά του Ασωπού”

Euro 2004: Στο Σύνταγμα το τρόπαιο που “σήκωσε” η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ