Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2024 22:15

Novartis: Το χρονικό, οι πρωταγωνιστές και οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση της Novartis, ποια πρόσωπα είχαν εμπλακεί και τι αναμένεται να γίνει μετά την άρση προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Novartis: Το χρονικό, οι πρωταγωνιστές και οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης (βίντεο)
-

Της Λίας Κοντοπούλου, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

"Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους"

Η δήλωση αυτή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στις 5 Φεβρουαρίου 2018 αποτέλεσε το έναυσμα της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που διαρκεί σχεδόν επτά χρόνια με φόντο την υπόθεση Novartis. Τα μέσα ενημέρωσης εκείνο το βράδυ πήραν φωτιά

Εκείνη τη μέρα είχε αποσταλεί στη Βουλή δικογραφία που περιείχε καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι ενέπλεκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα σε δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας. Οι καταθέσεις είχαν ληφθεί υπό την εποπτεία της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες: Μάξιμος Σαράφης,  Αικατερίνη Κελέση και Ιωάννης Αναστασίου είχαν δείξει ως αποδέκτες μιζών τους:

  • Αντώνη Σαμαρά
  • Ευάγγελο Βενιζέλο
  • Άδωνι Γεωργιάδη
  • Ανδρέα Λοβέρδο
  • Δημήτρη Αβραμόπουλο
  • Γιάννη Στουρνάρα
  • Παναγιώτη Πικραμμένο
  • Ανδρέα Λυκουρέντζο
  • Μάριο Σαλμά και
  • Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η έκδηλη συγκίνηση του πρώην Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου κατά τη συζήτηση στη Βουλή λίγες ημέρες μετά είχε προκαλέσει αίσθηση. Και οι δέκα πολιτικοί είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή με παράνομες ενέργειες και είχαν μιλήσει για σκευωρία και ψευδομάρτυρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός "Θα σας πάω μέχρι τέλους".

Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2016, όταν επικεφαλής της Εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς ήταν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Τον Μάρτιο του 2017 η κα Ράικου παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πιέσεις από εξωθεσμικά κέντρα. Τη σκυτάλη των ερευνών παρέλαβε η εισαγγελέας Τουλουπάκη. Σταδιακά μέχρι και το 2022 τέθηκαν στο αρχείο οι καταγγελίες για εννέα πολιτικά πρόσωπα. Για τον δέκατο, τον Ανδρέα Λοβέρδο εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

Στο μεταξύ,  ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ αποχαρακτηρίστηκε με δική του πρωτοβουλία. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος με τη σειρά του απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί.

"Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη" είχε δηλώσει.

Για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Τουλουπάκη και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis συγκροτήθηκε ειδικό δικαστήριο.

"Τιμή μου και καμάρι μου... Οι πολιτικοί απατεώνες, οι εγκληματίες  με τα λευκά κολάρα με θεώρησαν εμπόδιο στη συστηματική και διαχρονική λεηλασία του κράτους, με στοχοποίησαν..." είχε δηλώσει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Λίγους μήνες μετά, η Ελένη Τουλουπάκη αθωώθηκε κατά πλειοψηφία. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για παράβαση καθήκοντος που αφορούσε πιέσεις προς τους εισαγγελείς Ράικου και Αθανασίου.

"Σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης. Όρθια δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα. Κι εγώ θα παραμείνω όρθια" είχε δηλώσει η Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε δημόσια ότι στη Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ατυχής.

«Η πρόθεσή μας να μη παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, να το αποδώσουμε στη δικαιοσύνη, μας οδήγησε σε χειρισμούς που έδιναν την εντύπωση ότι βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που πιθανότατα να είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που ήταν βέβαιο σχεδόν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή» είχε δηλώσει.

Πλέον με τον αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων ανοίγει νέο δικαστικό μέτωπο στην υπόθεση Novartis.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πελικό: “Τη βίασα σε βενζινάδικο αυτοκινητόδρομου, ήταν φαντασίωσή μου” κατέθεσε ο άνδρας της

Μεσολόγγι: Αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι στον Δίαυλο (εικόνες)

Δολοφονία στα Καμένα Βούρλα: Προφυλακιστέα η φροντίστρια του θύματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ