Πολιτική

Σήμερα16:40

Reuters: Η Ελλάδα αγοράζει drones Switchblade από τις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Πρόκειται για τον υπερσύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιεί η Ουκρανία ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις. Πότε αναμένονται, ποιο το κόστος, ποια η συνέχεια στην αμυντική θωράκιση.

Reuters: Η Ελλάδα αγοράζει drones Switchblade από τις ΗΠΑ
-

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει drones Switchblade από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της καθώς ανακάμπτει από μια δεκαετή κρίση χρέους», δήλωσαν δύο πηγές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Τετάρτη. Επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τριών φρεγατών από τη Γαλλία.

Το Switchblade, κατασκευασμένο από την AeroVironment, Inc. (AVAV.O), πετά προς έναν στόχο και εκρήγνυται. Έχουν κερδίσει την προσοχή επειδή ο ουκρανικός στρατός τα χρησιμοποιεί για να χτυπήσει ρωσικά στρατεύματα. «Επιλέξαμε τον τύπο Switchblade από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Η πηγή δεν διευκρίνισε πόσα θα αγοράσει η Αθήνα. Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι το κόστος θα είναι 75,2 εκατ. ευρώ. Η πηγή είπε ότι οι αρχηγοί του επιτελείου ενέκριναν δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 km και έως 40 km.

Η προμήθεια θα συμπληρώσει τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike της χώρας τους οποίους η Αθήνα συμφώνησε να αγοράσει από το Ισραήλ και σχεδιάζει να στείλει στα νησιά της στο Αιγαίο. Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να παράγει τα δικά της συστήματα drone και anti-drone. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και καιρό για ζητήματα όπως το πού ξεκινά και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου. Προστίθεται επίσης ότι η προμήθεια Switchblades θα πρέπει να εγκριθεί από το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Ελλάδας σε θέματα εξωτερικών και αμυντικών υποθέσεων, το ΚΥΣΕΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις που να δικαιολογούν την συνταγογράφηση

Φωτιά στην Motor Oil: Αποκλειστική μαρτυρία τραυματία στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Χεζμπολάχ: Οι βομβητές που σκόρπισαν τον θάνατο κατασκευάστηκαν στην Βουδαπέστη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ