Πολιτική

Χθες12:07 Τελευταία ενημέρωση : Χθες20:12

Κομισιόν: Ο Τζιτζικώστας αναλαμβάνει Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού

Διάβασέ μου το...

Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από συνάντηση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε η Ελλάδα.

Κομισιόν: Ο Τζιτζικώστας αναλαμβάνει Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
-

Το χαρτοφυλάκιο των «βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού» προτείνει να ανατεθεί στον Έλληνα Επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε, "O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών".

Απόστολος Τζιτζικωστας

Σε ανάρτηση - δήλωση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:

"Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία".

Σε δύο αναρτήσεις του, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης αναφέρει:

«Η μετονομασία του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα σε "Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας" προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, κάτι που επιστεγάζεται και από την αφαίρεση της Στέγασης και την ένωσή της με την Ενέργεια σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο. Η #στέγαση χάνει κάθε εργασιακή και κοινωνική διάσταση, ενώ υπάρχει κίνδυνος αυτή η αλλαγή να επηρεάσει τη δομή των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της #EMPL. Η επιλογή της #vonderLeyen να ορίσει αρμόδια Αντιπρόεδρο της Επιτροπής την προερχόμενη από το S&D Roxana Minzatu μοιάζει με απόπειρα να χρυσώσει το χάπι της καταφανούς απουσίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τον πολιτικό σχεδιασμό της. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν ανάγκη από ποιοτικές θέσεις εργασίας, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη° και από μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέτει τις ανάγκες τους ως προτεραιότητα».

«Με τη βοήθεια της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και της Ρομπέρτα Μέτσολα, η κυβέρνηση επιχειρεί να υψώσει ένα τείχος γύρω από το δυστύχημα των #Τεμπών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως επίτροπος Μεταφορών και η Ελίζα Βόζενμπεργκ ως επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών TRAN στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν θα πιέσει για διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης. Θα είμαστε εκεί σε κάθε τους βήμα για να τους θυμίζουμε τις ευθύνες τους για την συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος».


Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΠΥΥ – Παράνομες συνταγογραφήσεις: Έτσι “ξεσκέπασε” η ΕΛΑΣ το κύκλωμα

Χανιά: Μπούκαραν σε σχολείο και “χαράκωσαν” μαθητή

Γάζα: Ο “πόλεμος φθοράς” της Χαμάς και οι ελπίδες για ανακωχή που λιγοστεύουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ