Πολιτική

Σήμερα13:52 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα14:41

Μαρινάκης: Η θωράκιση της Θεσσαλίας, το Κτηματολόγιο και η ακρίβεια

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες. Η αναφορά του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλία.

Μαρινάκης: Η θωράκιση της Θεσσαλίας, το Κτηματολόγιο και η ακρίβεια
-

«Στη Θεσσαλία βρίσκεται ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel. Πριν λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Φαρκαδόνα όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της περιοχής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Από το σχήμα της πρώτης αρωγής έχουν καταβληθεί 182,7 εκ. ευρώ προς περισσότερα από 50.500 νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες εκ των οποίων τα 29,5 εκ. ευρώ κατευθύνονται στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων». Πρόσθεσε ότι έχει παρασχεθεί επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας ύψους 237,74 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias ενώ για τη Φαρκαδόνα κατευθύνονται αθροιστικά 5.550.000 ευρώ.

Αφού αναφέρθηκε στην επικείμενη μετάβαση του πρωθυπουργού σε Μεταμόρφωση και κατόπιν σε Παλαμά και Μουζάκι Καρδίτσας επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψή του στο γραφείο κτηματογράφησης στη Λάρισα παρακολούθησε ζωντανά ψηφιακό έλεγχο εγγράφου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τον προϊστάμενο του καταστήματος Κτηματολογίου «διαδικασία που έπαιρνε πάνω από δύο ώρες και χρειάζεται πλέον μόλις πέντε λεπτά», τόνισε.

«Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση και με την ψηφιοποίηση των αρχείων καθώς αυτή την εβδομάδα οι ψηφιοποιημένες σελίδες σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 120 εκατ. δηλαδή περίπου το 20% του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αναφέρθηκε στη λειτουργία του akinita.gov.gr και του maps.ktimatologio.gov.gr.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του: «οι εικόνες που είδαμε πιστοποιούν την μετάβαση από τον «Μεσαίωνα» στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας του 21ου αιώνα». Πρόσθεσε ότι στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «μειωμένες είναι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι τιμές στα σουπερμάρκετ, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει πάρει η κυβέρνηση αποδίδουν στο ράφι, όπως αποδεικνύει ο σχετικός δείκτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που καταγράφει ότι οι τιμές των προϊόντων είναι μειωμένες κατά 1,08% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Σύμφωνα επίσης, με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας βρίσκεται στο 1,8% έναντι του 2,4% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ίδια εκτίμηση ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,1%, έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη. Η βασική αιτία είναι οι υπηρεσίες, που εμφανίζουν ετήσιο πληθωρισμό 4,7% για τον Αύγουστο του 2024 και κυρίως οι υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων με ετήσιο πληθωρισμό 9,9%. Από την σύγκριση, όμως, των δεδομένων για την πορεία των τιμών στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, προκύπτει ότι διατηρείται η εικόνα σταθερότητας στη χώρα μας και αυτό γιατί τόσο ο γενικός πληθωρισμός όσο και η ακρίβεια στα τρόφιμα, δεν μεταβλήθηκαν, καθώς διαμορφώθηκαν στο 0%».

Σούπερ Μάρκετ - Ράφια

Επεσήμανε πως όλα αυτά «αποτελούν τεκμήρια ότι τα αναχώματα που έχουμε δημιουργήσει είναι αποτελεσματικά, αλλά είναι προφανές ότι δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινή μάχη κατά της ακρίβειας, αλλά και της αισχροκέρδειας, από κοινού με την υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος των καταναλωτών».

Είπε στη συνέχεια ότι «μισό εκατομμύριο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, εμφανίζεται δηλαδή αύξηση 21,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ» και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης.

«Η πρόοδος αυτή καταδεικνύει αφενός ότι όλες οι πολιτικές μας στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία αποδίδουν και αφετέρου ότι μεθοδικά κάνουμε βήματα για να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας που είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο αύξησης των θέσεων απασχόλησης, όσο και αμοιβών των εργαζομένων», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανακοίνωση των τιμών του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. «Είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι έχουμε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, με τη σταδιακή πτώση της ζήτησης έχει αρχίσει να παρατηρείται αποκλιμάκωση στις τιμές που φθάνουν τελικά στους καταναλωτές, βάσει των ανακοινώσεων των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου είναι μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Αύγουστο.

ηλεκτρικό ρεύμα - μετρητής - πυλώνας - τιμολόγιο

Σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι να παραμένουν οι τιμές για τους καταναλωτές κάτω από τα 15 cents ανά μεγαβατώρα- που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει, σύντομα, την κρατική ενίσχυση που θα συμβάλλει, ώστε να διαμορφωθούν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα για τους καταναλωτές. Σημειώνεται πως μεσοσταθμικά, κατά το τελευταίο επτάμηνο, οι τιμές είναι λίγο πάνω από τα 13 cents ανά μεγαβατώρα. Έχουμε αποδείξει πως στηρίζουμε τους πολίτες σε έκτακτες συνθήκες και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε όσο το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας».

Η έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή της κατασκευής νέου σύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήταν το επόμενο θέμα με αναλυτική αναφορά σε όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της κατασκευής νοσοκομείου δυναμικότητας 425 κλινών.

«Ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο», είπε αλλάζοντας θέμα ο κ. Μαρινάκης, με αναλυτική αναφορά σε όσα προβλέπονται.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με αντικείμενο την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του έργου: «Επικαιροποίηση και αναβάθμιση μελετών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης στην Θεσσαλία».

«Με το εν λόγω έργο, στο σύνολό του, επιταχύνεται η θωράκιση της περιοχής και η μείωση του κόστους που προκαλείται από φυσικές καταστροφές, ενώ η υλοποίηση και η λειτουργία των έργων θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή και την άρδευση, με την ορθολογικότερη χρήση του νερού και τη μείωση των απωλειών», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική - Λούνα παρκ: Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήρε φάκελο με νέα στοιχεία

Μπελέρης: Ελεύθερος ο Ευρωβουλευτής - Δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης

Παραολυμπιακοί: Ο Τζούνης πήρε το χάλκινο στη δισκοβολία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ