Πολιτική

21 Αυγούστου 2024 11:21 Τελευταία ενημέρωση : 21 Αυγούστου 2024 21:00

Πυρκαγιές Αττικής - Μέτρα στήριξης: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κριτική και οι αναφορές σε "φιέστες"

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά από την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης την Τρίτη το απόγευμα από τον πρωθυπουργό, σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πεντέλης.

Πυρκαγιές Αττικής - Μέτρα στήριξης: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κριτική και οι αναφορές σε "φιέστες"
-

Πυρκαγιά - φωτιά - Βαρνάβας - Γραμματικό - Πεντέλη

Ιδιαίτερες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης υπέρ των πληγέντων της πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου στην Αττική, τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα στην Πεντέλη.

Όπως είναι γνωστό, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου χαρακτήρισε “χιλιοειπωμένες εξαγγελίες” τα μέτρα, τα οποία εξάλλου κατηγόρησε ως αόριστα, γενικόλογα, επιβεβαιωτικά της έλλειψης αποτελεσματικής πυροπροστασίας στη χώρα, και επικεντρωμένα σκόπιμα στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

ΚΚΕ: Μια ακόμα φιέστα πάνω στα καμμένα και “λειψές” αποζημιώσεις

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα με “σχέδια” πάνω στα καμένα μόνο περαιτέρω οργή προκαλεί και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής, με την πρόσφατη να σβήνει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Προφανώς εδώ εντοπίζει ο πρωθυπουργός τα “βήματα προόδου” της κυβέρνησης του. Ντροπή!

Η αναγκαία συζήτηση για την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει μόνο σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και του αστικού κράτους, που δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη! Άλλωστε και το περίφημο κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων» κινείται στην ολέθρια πεπατημένη και γνωστή από ανάλογες καταστροφές λογική. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ούτε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, γιατί αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ζωής του λαού, που εμπορευματοποιεί τα δάση και που μας έφτασε να μετράμε συνεχώς καμένες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες!

Η κυβέρνηση στη γνωστή λογική “μετατροπής της καταστροφής σε ευκαιρία”, εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών αφού παραδίνει τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με τα λεγόμενα “υβριδικά” σχήματα, με πιλοτική εφαρμογή στα 1,4 εκ. στρέμματα δασών της Αττικής.

Το λεγόμενο “ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής”, είναι αποσπασματικό, χωρίς καμιά ουσιαστική αξία, αφού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής και συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κίνδυνων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ).

Αντίστοιχα, προκαλεί και η εξαγγελία για αναδασώσεις των 58.340 στρεμμάτων αφού αφορά μόλις το 5% των καμμένων εκτάσεων της Αττικής των τελευταίων χρόνων. Ενώ το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» μετατρέπει ως συνήθως την κρατική – κυβερνητική ευθύνη πλήρους αποκατάστασης αναδάσωσης και βελτίωσης του καμμένοι δάσους σε ατομική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, τα μέτρα αποζημίωσης όπως και σε προηγούμενες καταστροφές σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την πλήρη και 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής για:

  • Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους.
  • Τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
  • Την απόδοση 100% αποζημίωσης επίσης σε όσους υπέστησαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό.
  • Την ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε. Να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά κοράκια.

Το κρίσιμο για τον λαό μας είναι να μη δείξει καμιά ανοχή, να μην συμβιβαστεί με αυτό το συνεχές έγκλημα σε βάρος της ζωής του. Να δυναμώσει τον αγώνα για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική “κόστους – οφέλους” της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κράτους που έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή εγκλήματα σε βάρος του φυσικού πλούτου και της ίδιας του της ζωής»!

Νέα Αριστερά: Η ανοχή τελείωσε, χρειαζόμαστε μοντέλο πρόληψης πυρκαγιών

«Η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις και να παρακολουθεί φιέστες. Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην επικοινωνιακή φιέστα του κυρίου Μητσοτάκη στην Πεντέλη δείχνουν ένα πράγμα: η ανοχή τελείωσε", αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει: "Η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις και να παρακολουθεί φιέστες. Απαιτεί πολιτικές για να μπει φραγμός στην καταστροφή που ζούμε κάθε καλοκαίρι.

Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πρόληψης των πυρκαγιών.

Ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενοποίηση της δασοπροστασίας υπό μία Αρχή. Για να τελειώσει ο κατακερματισμός που οδηγεί στον αποσυντονισμό.

Για ένα μοντέλο πρόληψης και πυρόσβεσης που δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην εκκένωση περιοχών, αλλά στη θωράκιση τους έναντι του κινδύνου.

Για ένα μοντέλο διαχείρισης που δεν θα οδηγεί στο σκάνδαλο -γιατί περί σκανδάλου πρόκειται- της απορρόφησης μόλις του 1% των διαθεσίμων πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και κάτι τελευταίο.

Ο κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε την ανάθεση νέων μελετών για τη δασοπυρόσβεση.

Το δημόσιο συμφέρον θα επέβαλε κάτι διαφορετικό: την αξιοποίηση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του καθηγητή Johann Goldammer.

Ένα πόρισμα που μας λέει κάτι απλό αλλά κρίσιμο: ότι η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή του μοντέλου στην κατεύθυνση του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών».

Φωτιά - Πεντέλη

Η Ελληνική Λύση σημείωσε σχετικά με την ευρεία σύσκεψη και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού να κάνει το μαύρο - άσπρο και την πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και δεκάδες αστυνομικούς για να απομακρύνουν τον κόσμο, οι οργισμένοι Έλληνες στην Πεντέλη φώναξαν "Μητσοτάκη τέλος"! Φωνή λαού, οργή Θεού. Η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν επέλθει η οριστική διάλυση της χώρας από μία ανίκανη κυβέρνηση που πλέον καθίσταται άκρως επικίνδυνη».

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη

Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τετάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ