Πολιτική

03 Ιουλίου 2024 13:22 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιουλίου 2024 20:43

Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και όλα τα ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ (εικόνες)
-

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε γύρω στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Μετά τη σύσκεψη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη άσκηση, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληρονόμησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα που έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρό μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της Υγείας. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του ΕΣΥ. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν προφανώς μόνο με τις υποδομές, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη εργασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές. Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα στο υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε σας για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει», τόνισε.

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης - Υπ Υγείας

Ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις υπογραμμίζοντας ότι «όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου. Γι αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία με προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν υγιή πληθυσμό έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ' ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων».

Κλείνοντας τόνισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μας υποχρέωσε όλους να αποκτήσουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για τα ζητήματα του ΕΣΥ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά γιατί αναγνωρίζω απόλυτα τη μεγάλη σημασία και τη μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες. Οπότε άμα με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, είναι για καλό», όπως εξήγησε προκειμένου να διαπιστώνει αν όσα λέγονται υλοποιούνται και με την απαραίτητη συνέπεια.

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης - Υπ Υγείας

«Και βέβαια πρέπει να ακούμε τους ασθενείς. Να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ, να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις μεγάλες δυσκολίες στέκεται όρθιο», είπε και ευχαρίστησε όσες και όσους το υπηρετούν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που μετά από καιρό έκανε τις πρώτες σημαντικές μισθολογικές αναπροσαρμογές όσον αφορά τις απολαβές των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

ΠΑΣΟΚ: Το μήνυμα το πήρατε κύριοι της κυβέρνησης αλλά το αφήσατε στα αδιάβαστα!

Σε ανακόινωση του το ΠΑΣΟΚ σχολίασε την σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως "Ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε για πολλοστή φορά κατά την 5ετή θητεία της κυβέρνησής του ότι έχει ως προτεραιότητα το Ε.Σ.Υ.!Προτεραιότητα της κυβέρνησης στις μέχρι τώρα ενέργειες είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου παντού στο Ε.Σ.Υ. από την μεταβίβαση παροχών υγείας στους ιδιώτες έως την κατάλυση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία".

"Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά αυτή την «προτεραιότητα» με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα ράντζα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας και την ανάγκη να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν τις ανάγκες τους Βάζουν, δε, το τελευταίο διάστημα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να εκτελέσουν παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων και για να προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή. Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα σε πρωτόγνωρο βαθμό από ιδρύσεως τους, αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες ανά την επικράτεια. Η αξιοποίηση των κονδυλίων επιμερίζονται χωρίς επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη υγείας προτάσσοντας ατάκτως την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά και με σχεδιασμό στην ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας" συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ κλείνει την ανακοίνωση λέγοντας πως "οι επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις όπου επαναλαμβάνονται ότι προτάσσονται η Π.Φ.Υ. , η αντιμετώπιση στις λίστες αναμονής, οι αναγκαίες προσλήψεις, δεν έχουν πλέον αντίκρισμα στους Έλληνες πολίτες. Το μήνυμα το πήρατε κύριοι της κυβέρνησης αλλά το αφήσατε στα αδιάβαστα!".

ΚΚΕ: Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φέρνει στα μέτρα του την πραγματικότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο, αναφέροντας πως "την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόταν το υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα όδευε προς το τυπογραφείο η διευκρινιστική απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, αποδεικνύοντας ότι για την κυβέρνηση η λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του. Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ, θα προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό, θα αύξανε την κρατική χρηματοδότηση, θα ενίσχυε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι διαλυμένη και γενικά το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόληψης, καταργώντας τα προκλητικά προνόμια των ιδιωτικών ομίλων της υγείας".

"Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φέρνει στα μέτρα του την πραγματικότητα, αφού ξεχνάει ότι τα “διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ” τα δημιούργησε η πολιτική που εφαρμόζει, συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία μάλιστα ενώ είναι η αιτία του προβλήματος, την παρουσιάζει ως λύση" επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: “Ο Παναγιώτης Στάθης είχε μπλέξει με πράγματα που τα... φοβάσαι” (βίντεο)

Αυγενάκης: Ζητώ δημόσια συγνώμη - Δεν χειροδίκησα, δεν απείλησα κανέναν (βίντεο)

Φωτιά - Θάσος: Δύο μέτωπα πυρκαγιάς από κεραυνούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ