Πολιτισμός

16 Ιουνίου 2024 11:59 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουνίου 2024 13:11

Μητσοτάκης – Βαρθολομαίος: Ικανοποίηση για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τι είπαν σε σύντομη συνομιλία τους οι δύο Έλληνες ηγέτες στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης. Τα σχέδια για επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Μητσοτάκης – Βαρθολομαίος: Ικανοποίηση για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης (εικόνες)
-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Κυριακή 16.06 συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

;Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία για την Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία, στο ενδιάμεσο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναριού της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης "εκφράστηκε η ικανοποίηση για τις πρόσφατες θετικές κινητοποιήσεις που σχετίζονται με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βαρθολομαίο πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητήσει για το Πατριαρχείο και για θέματα που αφορούν την μειονότητα των Ρωμιών στην Τουρκία.

Οι προσδοκίες της Αθήνας αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχαν ξεκινήσει μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Μαΐου στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή:

«Εργαζόμαστε για να ανοίξει η σχολή. Περιμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και από τη γείτονα μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης», ενώ οι προσδοκίες της Αθήνας ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Παιδείας Yusuf Tekin στη σχολή, που είχε σταματήσει τη λειτουργία του το 1971.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στα Πατήσια: Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα (εικόνες)

Τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιστρα: Ενιαία εφαρμογή θα εντοπίζει τους οφειλέτες

Μέση Ανατολή: Νέα πυρά μεταξύ Λιβανικής Χεζμπολά και Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ