Πολιτική

14 Ιουνίου 2024 13:05 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουνίου 2024 14:24

Ανασχηματισμός: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Διάβασέ μου το...

Για «θλιβερό ανασχηματισμό» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Άγονος ανασχηματισμός κομματικών ισορροπιών», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Ανασχηματισμός: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
-

«Η αντίστροφη μέτρηση που άρχισε το βράδυ των ευρωεκλογών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται με τον θλιβερό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε σήμερα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τίποτα καταγράφοντας το μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της ΝΔ κι αυτό φάνηκε με τις φτωχές και αμήχανες επιλογές του», σημειώνει και συνεχίζει:

«Το γεγονός πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπεύθυνος για το μπάζωμα του χώρου εγκλήματος των Τεμπών "επιβραβεύθηκε" λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η προαναγγελθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για προανακριτική που θα τον αφορά, αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα ηθικό όριο. Όπως "επιβραβεύει" και τον υπεύθυνο για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον οποίο μάλιστα αναβαθμίζει, ενώ η κ. Κεραμέως μετά το επίτευγμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων αναλαμβάνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Ο αποτυχών υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης αποπέμπεται γιατί προφανώς δεν υπηρέτησε πιστά την δεξιά ατζέντα στο μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν έχει εφεδρείες, ούτε διαθέτει τα στοιχειώδη πολιτικά αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει αυτό που του συνέβη στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την κυβέρνηση. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης να ανασυνταχτεί γρήγορα για να δώσει λύση στη διακυβέρνηση του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΑΣΟΚ: Άγονος ανασχηματισμός αντίστροφης μέτρησης και προϊόν κομματικών συμβιβασμών

Σε ανακοίνωση του, για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής: Ο Πρωθυπουργός, υπό το βάρος της μεγάλης ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, προχώρησε σε έναν άγονο ανασχηματισμό αντίστροφης μέτρησης.

Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, η τραγελαφική διαχείριση της αγροτικής πολιτικής και η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν αντιμετωπίζονται με κομματικούς συμβιβασμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με στοχευμένες πολιτικές και αλλαγή πλεύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου διατήρησαν τα χαρτοφυλάκια τους, συμπεριλαμβανομένων όσων δημοσίως επικαλούνταν ως άλλοθι της αβελτηρίας τους το «41%». Μήνυμα, συνεπώς, δεν ελήφθη.

ΚΚΕ: Εναλλαγές προσώπων με ίδια πολιτική…

Σε σχόλιο του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε απ’ την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν “πήρε εντολή” να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις”. Γι’ αυτό το λόγο και σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία επιλέγονται δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο πρόσωπα, για να τρέξουν αυτές τις “μεταρρυθμίσεις” του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι “ανασχηματισμοί” που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της.

Ελληνική Λύση: Ο Πρωθυπουργός απώλεσε τόσο την ηθική όσο και την λαϊκή νομιμοποίηση

Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωση της για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αναφέρει τα εξής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε συνέντευξή του σε πανελλαδικό δίκτυο, διαβεβαίωνε ότι «δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό» και πως σήμερα, ημέρα Παρασκευή, «το υπουργικό συμβούλιο θα διεξαγόταν με την προγενέστερη σύνθεση».

Εν τέλει, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το υπουργικό συμβούλιο και προέβη σε ανασχηματισμό, τον οποίο είχε διαψεύσει δύο εικοσιτετράωρα πριν! Η ενέργεια αυτή συνιστά τον ορισμό της πολιτικής απάτης.

Δημιουργεί όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το «ποιος πραγματικά κυβερνά αυτόν τον τόπο», καθώς είναι αδύνατον για έναν πρωθυπουργό, ακόμα και για τον κύριο Μητσοτάκη, να αυτοεξευτελίζεται με τέτοιον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τόσο την λαϊκή όσο και την ηθική νομιμοποίηση. Εκλογές τώρα.

Νατσιός: Άσχημα υλικά, φθαρμένα και χιλιοχρησιμοποιημένα…

Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, σε σχόλιο του για τον ανασχηματισμό, αναφέρει τα εξής: Αν-ασχημα-τισμός. Απομονώνω, αυθαίρετα, τη λέξη «άσχημα».

Άσχημα υλικά, φθαρμένα και χιλιοχρησιμοποιημένα, καλούνται να χτίσουν κάτι νέο. Ματαιοπονία. Η ίδια και η ίδια κοινότοπη τακτική. Ανασχηματισμός για να μετριαστεί η μεγάλη αποδοκιμασία στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν ρίχνει μια ματιά στη Γαλλία του Μακρόν; Καταποντίστηκε και προσφεύγει στις κάλπες. Μόνο 1 στους 10 Έλληνες θέλει τον κ. Μητσοτάκη. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρουν όλοι. Ας μιμηθεί τον φίλο του, τον Μακρόν…

Νέα Αριστερά: Ανασχηματισμός παρωδία από Μητσοτάκη

«Ο ανασχηματισμός παρωδία του κ. Μητσοτάκη είναι τρανή απόδειξη ότι δεν πήρε κανένα μήνυμα από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ο ριζικός ανασχηματισμός για τον οποίο μας προϊδεάζε, εξελίχθηκε σε μουσικές καρέκλες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο κ. Μητσοτάκης με αυτόν τον ανασχηματισμό αποκαλύπτει ότι δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την κυβέρνησή του, ούτε το κόμμα του. Πέντε χρόνια τώρα τα ίδια πρόσωπα εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές αλλάζοντας κάποιοι απλά θέσεις», υπογραμμίζει και καταλήγει.

«Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ακρίβειας, των καρτέλ και των συμφερόντων. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια νέα εναλλακτική πρόταση. Αριστερή και προοδευτική. Ένα ισχυρό αντίβαρο κυβερνητικής προοπτικής απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που πλέον εξαντλεί τον πολιτικό χρόνο και το πολιτικό της προσωπικό».


Ειδήσεις σήμερα:

Ανασχηματισμός: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ηλεία - Δασκάλα 11χρονης: Ήθελε να γίνει γιατρός για να βοηθά

Βόλος: Έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα κι αρνήθηκε το αλκοτέστ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ