Πολιτική

22 Μαΐου 2024 14:28 Τελευταία ενημέρωση : 22 Μαΐου 2024 21:02

Κασσελάκης: Άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όχι στον Ανδρουλάκη

Διάβασέ μου το...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόσκληση στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά και στο «προοδευτικό κέντρο», θέτοντας ως στόχο των ευρωεκλογών «να σταλεί μήνυμα ισχυρής αντιπολίτευσης».

Κασσελάκης:  Άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όχι στον Ανδρουλάκη
-

Την αντίδραση της Νέας Αριστεράς προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με το αν θα στήριζε μια υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του για το εάν θα έβλεπε θετικά ο επόμενος πρόεδρός της Κομισιόν, που θα προέρχεται από την Κεντροδεξιά, να είναι Έλληνας, απάντησε:

«Να είναι Έλληνας, ναι. Το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο πολύ με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και έχω κι εκεί ενδοιασμούς όσον αφορά στην αλαζονεία και στην χειραγώγηση του πληθυσμού, το πρόβλημά μου είναι με τη στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει, η οποία δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, φτωχοποιεί μια τεράστια μάζα του ελληνικού λαού και βάζει τόσους ανθρώπους στη μισθωτή εργασία, οι οποίοι πληρώνονται -ξέρετε, ένας στους δύο μισθωτούς στη χώρα μας έχει αμοιβή 1.000 ευρώ μικτά το μήνα ή λιγότερο. Πώς θα ζήσει κανείς σ’ αυτή τη χώρα μ’ αυτόν τον τρόπο; Πώς;».

«Δεν πιστεύω ότι όσοι ψήφισαν Μητσοτάκη είναι ευχαριστημένοι. Καλώ το προοδευτικό Κέντρο στο φυσικό του σπίτι. Είναι το μόνο σπίτι, γιατί η Ν.Δ. επιλέγει να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και το σημιτικό Κέντρο έχει γίνει νεοφιλελεύθερο. Το προοδευτικό Κέντρο έχει τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Καταστατικό Συνέδριο θα μπορούν να μπουν ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης επαναφέροντας στο προσκήνιο και τις προθέσεις του όσον αφορά τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση για το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιμένει τηλεφώνημα από τον ίδιο το βράδυ των εκλογών, ο κ. Κασσελάκης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «προφανώς όχι», για να ασκήσει στη συνέχεια δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Πριν τις εκλογές τού ξίνιζε ο Τσίπρας. Τώρα του φταίω εγώ. Ε, ας μας πει τι θέλει; Θέλει να γίνει πρωθυπουργός; Ας το πει καθαρά. Αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας το πει στον κόσμο και ας προσπαθήσει να πάει καλά στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη «υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που είναι προοδευτικό», αλλά και ένα κομμάτι που «αποτελεί πηγή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσω τα πιστεύω μας για μια τέτοια σύγκλιση», αλλά επανέλαβε το κάλεσμά του προς στελέχη που «σέβεται πολύ» να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ «ως τη νέα δημοκρατική παράταξη της χώρας», όπως είπε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο που ήταν παλιά, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα αναστηθεί. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος που ήταν το 2015. Και δεν πρέπει να είναι ο ίδιος, υπάρχουν άλλα κοινωνικά διακυβεύματα σήμερα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ανοίγματα σε Πλεύση και ΜέΡΑ25

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε άνοιγμα στον κόσμο της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΜέΡΑ25, επαινώντας, μάλιστα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το κοινοβουλευτικό της έργο. «Μακάρι να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας. Υπάρχουν πολλοί νέοι που κινητοποιούνται στην Πλεύση, στο ΜέΡΑ25. Και τους λέω ότι θα έχουν χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι απογοητευμένο από την πολιτική. Και αυτός ο κόσμος είναι προοδευτικός. Τώρα πάμε να χτίσουμε την πολιτική αλλαγή και καλούμε αυτόν τον κόσμο να έλθει να προσφέρει», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Από την άλλη, αναφερθείς στη Νέα Αριστερά, τόνισε ότι «δεν ξέρει γιατί υπάρχει τόσο μίσος» προς το πρόσωπό του από τη Νέα Αριστερά και σημείωσε: «Δεν είμαι εγώ που έκανα στασίδι στα κανάλια από την πρώτη εβδομάδα για να κατηγορώ τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έκανα λευκή απεργία στη Βουλή. Δεν συνάδει με την Αριστερά να ξεκινά με κλεμμένες έδρες. Υπάρχει κόσμος της Αριστεράς, παλιοί αγωνιστές, που με στηρίζουν. Γι’ αυτό δεν θα αλλάξουμε το όνομα ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Συνέδριο του κόμματος».

Οσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επιτυχία είναι να φέρουμε έναν φρέσκο αέρα. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο να μπει νέος αέρας κυβερνησιμότητας. Είμαστε πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αφήσει την Ελλάδα έκθαμβη» είπε, ζητώντας να του δώσουν τη δύναμη». Την ίδια στιγμή, άφησε και ένα παράθυρο ανοικτό, να επιστρέψουν και «πρώην σύντροφοι» που αποχώρησαν από το κόμμα. «Δεν αναφέρομαι σε βουλευτές, αλλά σε στελέχη που στενοχωρήθηκαν» ξεκαθάρισε.

Η αντίδραση της Νέας Αριστεράς

Η Νέα Αριστερά υποστηρίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναινούσε να αναλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο κύριος Κασσελάκης έχει παραδεχτεί πως πριν λίγα χρόνια διαπραγματευόταν να γίνει υπουργός του κύριου Μητσοτάκη. Χθες, σε συνέντευξη του στο AtticaTV γνωστοποίησε πως δεν θα είχε πρόβλημα με μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν», αναφέρει σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς.

«Πιθανότατα θα συναινούσε, δηλαδή, στο να αναλάβει κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή ένωση ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τις πρωτοφανείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και την απάνθρωπη διαχείριση του προσφυγικού», συνεχίζει και καταλήγει:

«Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ακούν και κρίνουν».


Ειδήσεις σήμερα:

Αναγνώριση Παλαιστίνης από Ευρωπαϊκές χώρες: “Ιστορική στιγμή” για τη Χαμάς - Οργή από το Ισραήλ

Κιλκίς - Πατέρας κτηνοτρόφου: Ήθελαν να λιντσάρουν το παιδί μου, όχι να το κλέψουν

Νέος Μαρμαράς: άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ