Πολιτική

22 Μαΐου 2024 10:23 Τελευταία ενημέρωση : 22 Μαΐου 2024 21:03

Συμφωνία των Πρεσπών - Μητσοτάκης: Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην κυρώσει τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών στην παρούσα συγκυρία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για την ακρίβεια και την αισχροκέδρεια, αλλά και για τον στόχο που η ΝΔ έχει βάλει για τις ευρωεκλογές.

Συμφωνία των Πρεσπών - Μητσοτάκης: Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα
-

Νέο ηχηρό μήνημα προς τα Σκόπια να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Open, τονίζοντας πως στα ζητήματα της ονομασίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση.

«Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι 'Βόρεια Μακεδονία' και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' θα μας βρουν απέναντι. Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο.

»Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις».

Και συνέχισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια».

Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε την πρόταση νόμου τα τελευταία πέντε χρόνια. «Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική, το συζητήσαμε εσωτερικά και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πληθωρισμός και ακρίβεια στα τρόφιμα

Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων» και άσκησε κριτική στις πρακτικές των πολυεθνικών.

«Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα και έχουν δίκιο. Αξίζει να επισημάνουμε, όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετιας σε σχέση με την Ευρώπη. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ελαιόλαδο, γιατί καταναλώνεται περισσότερο, είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως σε βαθμό που θα περιμέναμε και εμείς» τόνισε.

Σούπερ Μάρκετ - Ράφια

Αναφερόμενος στις πρακτικές των πολυεθνικών και στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής, που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα. Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά.

» Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι, κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μάς κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν ένα χρόνο. Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».

«Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα»

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το “Μητσοτάκης γιοκ πήγε σε μια κανονικότητα”». «Εχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε τους κανόνες. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μόνο μια διαφορά. Δεν περιμένω ότι στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε κάτι που θα αλλάξει τα γκολπόστ το βρίσκω απίθανο αλλά ο διάλογος έχει αξία. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν βλέπουμε κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής, αν τη βλέπαμε θα υπήρχε αντίδραση» καθώς και ότι «στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που λες και θρέφονται από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών».

Τέμπη - τρένο

Για την υπόθεση των Τεμπών ξεκαθάρισε ότι μπορεί να δεχθεί «τις ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης», τονίζοντας ότι «είναι ντροπή να λέγεται αυτό και αυτοί που επανέρχονται σε αυτό εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με έναν τρόπο που είναι ανεπίτρεπτο». Αποκάλυψε δε ότι έχει συναντηθεί ιδιωτικά με συγγενείς των θυμάτων.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν είναι οπαδών συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση». Σημείωσε, όμως, τα εξής: «Δεν μου άρέσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνεται καλύτερη και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση έχω τη δυνατότητα να παρεμβαίνω. Εχω δώσει δείγματα την προηγούμενη 4ετια ότι δεν είμαι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών».

Τέλος, κληθείς να πάρει θέση για το εάν έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε: «Εχω εκφραστεί. Εχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί τα καθήκοντά της».

Εκλογές - κάλπη

Στόχος το 33% στις ευρωεκλογές

Σε ό,τι αφορά τον πήχη της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο στόχος είναι το 33%. «Θα αγωνιστούμε γι’ αυτόν. Κυριάρχος είναι ο ελληνικός λαός. Θα κάνουμε ταμείο το βράδυ των ευρωεκλογών. Η εικόνα που έχω αυτή η βάση της Ν.Δ. συσπευρώνεται, τα διλήμματα που έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζει και ακούγεται περισσότερο» ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «η Ν.Δ. μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδος να ακούγεται δυνατά στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για διαρροές προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός απάντησε: «Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που ενδεχομένως μπορούν να κοιτούν προς τα κόμματα στα δεξιά μας να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπεύθυνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας. εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι η στη Ν.Δ. «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές» και ότι «πήχυς είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019». «Εμείς βάλαμε έναν σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους δεν το ξέρω», σχολίασε αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Η κυβέρνηση έχει μια εντολή τετραετίας. Το 41% το έδωσαν οι πολίτες. Δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά επιταγή εμπιστοσύνης», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης «συνιστώντας» στην αντιπολίτευση «λίγη περισσότερη σεμνότητα και λίγη λιγότερη αυταρέσκεια στον πολιτικό διάλογο». «Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδειξε να ενοχλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος παρότι δεν βρίσκεται στη Βουλή, έχει παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Έδειξε ενόχληση για το γεγονός πως, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν βρίσκεται στη Βουλή, κατέθεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μια κοστολογημένη πρόταση νόμου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Φάνηκε ενοχλημένος από το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι δεν βρίσκεται στη Βουλή, κατέθεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μια πλήρως κοστολογημένη και εφαρμόσιμη πρόταση νόμου για το φορολογικό.Ενοχλημένος που ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ δεν βρίσκεται στη Βουλή, παρουσιάζει προτάσεις για το Κράτος Δικαίου και ζητά να πέσει φως στο έγκλημα των Τεμπών.

  • Που διατυπώνει με σαφήνεια δέσμη προτάσεων για την ασφάλεια των πολιτών.
  • Που έχει προτάσεις για την Δημόσια Υγεία, αλλά και για την Στέγαση.
  • Που αντί να στέλνει ανούσιες επιστολές στην Κομισιόν, αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και προτείνει σοβαρές λύσεις.

Ενοχλημένος είναι ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου προφανώς η εκλογή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είχε σχέση με το όνομά του, γιατί γνωρίζει πως δεν θα καταφέρει να εμποδίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και τον αγώνα που δίνει ο Πρόεδρός του για μια καλύτερη ζωή για τον ελληνικό λαό»

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Μαρμαράς: άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα

10ετες ομόλογο: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές την Τετάρτη

Conference League: Όλα τα μέτρα για τον τελικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ