Πολιτική

12 Αυγούστου 2020 07:51 Τελευταία ενημέρωση : 12 Αυγούστου 2020 19:05

Oruc Reis: Άλλαξε πορεία, παραμένει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Διάβασέ μου το...

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία. Η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Oruc Reis: Άλλαξε πορεία, παραμένει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
-

"Κόκκινο" χτυπά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό της μαραθώνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε παρέμβαση για το θέμα, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στη γείτονα ότι η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται.

Όλα αυτά ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” κινείται πλέον βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Το “Oruc Reis” συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη, ο Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Oι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Yπουργείου Εξωτερικών.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην aνατολική Μεσόγειο εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Νίκος Δένδιας - Yossi Amrani

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα από το Ισραήλ

Με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, αναφέρει: «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσες μας

Σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνοδεύει με βίντεο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει πως μέχρι τις 23 Αυγούστου, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμικές έρευνες, σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων. Σημειώνει δε, ότι το τουρκικό σκάφος «σκανάρει τις θάλασσες μας».

Πολεμικό Ναυτικό - Oruc Reis - ΑΟΖ

«Δεν μπορούμε να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία, με απειλές και εκβιασμούς», ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ