Πολιτική

18 Ιανουαρίου 2020 19:51 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιανουαρίου 2020 21:08

Ερντογάν: δεν φεύγουμε από τη Λιβύη εάν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Εθνικιστικές κορώνες από τον "Σουλτάνο" την παραμονή της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη…

Ερντογάν: δεν φεύγουμε από τη Λιβύη εάν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο
-

 

Αμετακίνητος στην πολιτική των προκλήσεων ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη και λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ.

Παρόλο που στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, μνημόνιο που επηρεάζει την Ελλάδα, ο Ερντογάν θίγει και πάλι το θέμα της τουρκικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να αποχωρίζεται τις εθνικιστικές κορώνες, τόνισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και αψηφώντας τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης του Φαγιέζ Aλ Σαράτζ και του Χαλίφα Χαφτάρ και επισημαίνει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Τσαβούσογλου: η Ελλάδα σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη

Φραστική επίθεση στον Νίκο Δένδια και την ελληνική κυβέρνησης εξαπέλυσε, εν τω μεταύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.

«Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.