Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 14:00

Πέτσας: υπάρχει σχέδιο εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος

Διάβασέ μου το...

Επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα ώστε να καταδικάζεται αναλόγως, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: υπάρχει σχέδιο εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος
-

Μήνυμα «ψύχραιμης αυτοπεποίθησης» επιδιώκει να στείλει η Αθήνα με τη βεντάλια των πρωτοβουλιών που ανοίγει από σήμερα, αρχής γενομένης από την παρουσία του Νίκου Δένδια στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως εξήγησε στον Θέμα 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα ώστε να καταδικάζεται αναλόγως, όπως έχουν κάνει όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και σε δηλώσεις μετά από τη Σύνοδο Κορυφής και βλέποντας και τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας. Αυτό είναι το ένα σκέλος και το άλλο σκέλος είναι ότι αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία με τον υπουργό Εξωτερικών να θέσει ξανά το θέμα στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου για τα δυτικά Βαλκάνια ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επόμενη σύνοδος του Μαρτίου όπου θα πρέπει να δούμε ποια είναι η πορεία της ευρωπαϊκής προοπτικής αυτών των χωρών. Αυτό που έχουμε δηλαδή ότι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και εν προκειμένω των δύο χωρών που αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η όποια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο που προέκυψε χθες να στείλει η Τουρκία νότια της Κρήτης κάποιο από τα ερευνητικά της σκάφη, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «ευχόμαστε σε αυτό το στάδιο που είμαστε ότι το πλαίσιο των δηλώσεων θα αποκλιμακωθεί και φυσικά δεν εννοούμε να κλιμακωθούν οι ενέργειες. Ο σχεδιασμός υπάρχει, όπως ξέρετε, και ο επιχειρησιακός και ο διπλωματικός, αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση δηλώσεων και περιμένουμε να αποκλιμακωθούν οι δηλώσεις. Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών».

Για το ενδεχόμενο σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση κρατά την πρωτοβουλία να ενημερώσει σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο, την περασμένη εβδομάδα έγινε η απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και αν κριθεί σκόπιμο στο μέλλον θα γίνει και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Τόνισε δε, ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες για σοβαρά θέματα, όπως το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Εν όψει της επίσκεψης του στη Αθήνα την Τετάρτη του προέδρου της βουλής της Λιβύης και αν θα έχει συνάντηση με κυβερνητικούς ομολόγους του εκτός από τον κ. Τασούλα, ο κ Πέτσας απάντησε πως δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως το πρόγραμμα του και θα είναι γνωστό αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ