Πολιτική

06 Δεκεμβρίου 2019 18:25

Δένδιας: Δεν θεωρούμε έγκυρο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Η κυβέρνηση θεωρεί κλιμάκωση το κείμενο που υπέγραψε η Τουρκία με τον κ. Σάρατς, σύμφωνα με τον Υπ. Εξωτερικών. Τι απάντησε στην κριτική Βούτση.

Δένδιας: Δεν θεωρούμε έγκυρο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
-

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, έδωσε από το βήμα τη Βουλής ο Νίκος Δένδιας.

«Η κυβέρνηση θεωρεί κλιμάκωση το κείμενο που υπέγραψε η Τουρκία με τον κ. Σάρατς και δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να το συζητήσει ωσάν να πρόκειται περί ενός εγκύρου κειμένου», υπογράμμισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν το υποτιμά.

Ο υπουργός Εξωτερικών παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε από τον Νίκο Βούτση, χαρακτήρισε «έκπληξη, κι όχι ευχάριστη» τη στάση του Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερτογάν που «επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρημένο από πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας». Υπογράμμισε δε, μετά τα όσα είπε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής ότι έμεινε αναπάντητη η αναφορά Ερτογάν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών, πως «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε ότι ελληνικό κόμμα έχει σχέση με τρομοκρατία».

Σε ότι αφορά στα ΜΟΕ, τόνισε πως «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων», καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν λάθος μεγάλο».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ανακοίνωθηκε και επίσημα σήμερα, από το υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στον διπλωμάτη, προκειμένου να δώσει στην Ελλάδα αντίγραφο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δένδιας - Πρέσβης Λιβύης

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τα «θαλάσσια σύνορα» των δύο χωρών καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ