Θεσσαλονίκη

21 Ιουλίου 2023 10:43 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουλίου 2023 17:56

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Έφεση του Εισαγγελέα και για τους 12 κατηγορούμενους

Διάβασέ μου το...

Τι ζητά ο Εισαγγελέας με την άσκση "έφεσης υπέρ του νόμου" αναφορικά τόσο με την κατηγορία που αντιμετώπισαν οι 12 καταδικασθέντες, όσο και με τις ποινές που επιβλήθηκαν πρωτοδίκως.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Έφεση του Εισαγγελέα και για τους 12 κατηγορούμενους
-

Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 στην περιοχή της Χαριλάου άσκησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καλλίδης.

Ο Εισαγγελέας ζητά να δικαστούν οι 12 με βασικό αδίκημα την ανθρωποκτονία με δόλο και όχι ενδεχόμενο δόλο, όπως καταδικάστηκαν. Για τους πέντε που καταδικάστηκαν για συνέργεια ζητά να μετατραπεί σε: ο ένας για ηθική αυτουργία – οι άλλοι 2 για συναυτουργία με άμεσο δόλο και ο έκτος και ο όγδοος καλώς καταδικάστηκαν για συνέργεια, όπως ακριβώς πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.

Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση για το ύψος των ποινών και των 12 καταδικασθέντων.

Άλκης Καμπανός

Αίτηση έφεσης κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης υπέβαλε - ενώπιον εισαγγελέα εφετών -και η οικογένεια του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Με την αίτηση οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου Άλκη ζητούν να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα κάποιες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία του 19χρονου.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

"Έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης άσκησε ο Προϊστάμενος Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Καλλίδης Κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του αείμνηστου Άλκη Καμπανού, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Καλλίδης, έκανε δεκτή την προς αυτόν αίτηση των γονέων και της αδελφής του αείμνηστου Άλκη Καμπανού και άσκησε εντός νομίμου προθεσμίας έφεση ως προς το νομικό χαρακτηρισμό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, τον οποίο ομόφωνα δέχθηκε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και με τον οποίον καταδίκασε τόσο τους φυσικούς αυτουργούς όσο και τους συνεργούς, ζητώντας πλέον από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης να καταδικαστούν και οι 12 κατηγορούμενοι διότι διέπραξαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως όχι με ενδεχόμενο δόλο, αλλά σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με άμεσο δόλο πρώτου βαθμού.

Ο Προϊστάμενος Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό και το αίτημα της οικογένειας Άλκη Καμπανού για αλλαγή επιμέτρησης ποινών διότι κι αυτός θεώρησε ότι εις τους κατηγορουμένους θα έπρεπε να επιβληθούν αντίστοιχες ποινές.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η δίκη στο δεύτερο βαθμό θα έχει ως κατηγορία πλέον, όχι τη διαμορφωθείσα με την απόφαση κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αλλά της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με άμεσο δόλο πρώτου βαθμού.
Επίσης, οι 5 κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν ως συνεργοί θα αντιμετωπίσουν πλέον την αρχικώς αντιμετωπισθείσα κατηγορία, ότι δηλαδή κι αυτοί είναι συναυτουργοί της πράξεως ανθρωποκτονίας και όχι συνεργοί.

Αθήνα, 21.7.2023
Με σεβασμό κι εκτίμηση,
Αλέξιος Χ. Κούγιας"


Ειδήσεις σήμερα:

Δεκαπενταύγουστος - Παναγία Σουμελά: Η Τουρκία δεν δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία

Καύσωνας - NASA: Ο πιο καυτός Ιούλιος από την “δημιουργία του κόσμου”

Μουντιάλ Γυναικών: Η Νιγηρία “μπλόκαρε” τον Καναδά (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO