Υγεία - Περιβάλλον

30 Νοεμβρίου 2020 18:35 Τελευταία ενημέρωση : 30 Νοεμβρίου 2020 22:43

Κορονοϊός – Αρκουμανέας: ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για διπλή καταγραφή των κρουσμάτων

Διάβασέ μου το...

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα αυτά απαράδεκτα και τόνισε ότι υποσκάπτουν το έργο των επιστημόνων. Δεύτερη ημέρα κόντρας για Κυβέρνηση - αντιπολίτευση

Κορονοϊός – Αρκουμανέας: ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για διπλή καταγραφή των κρουσμάτων
-

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε κατηγορηματικά, ότι τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου για διπλό σύστημα καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού, είναι κακόβουλα και ανυπόστατα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ένα και μόνο σύστημα στο οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, το Εθνικό Μητρώο COVID.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε, ότι τα απαράδεκτα αυτά δημοσιεύματα, υποσκάπτουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν, έτσι ώστε η καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία να είναι ακριβής και εμπεριστατωμένη.

Δεύτερη μέρα αντεγκλήσεων

Για δεύτερη ημέρα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά εκατέρωθεν με αφορμή τα δημοσιεύματα περί διπλού μητρώου καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το πρωί ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται. Οι αποκαλύψεις για παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων και ελλιπή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των καθημερινών τεστ, δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Ειδικά όταν μέλη της Επιτροπής παραδέχονται δημόσια ελλιπή ενημέρωση και αδιαφάνεια. Την ώρα που το ΕΣΥ αφέθηκε στο έλεός του να καταρρέει και έχουμε καθημερινά πλέον τριψήφιο αριθμό θυμάτων, το ελάχιστο που έχει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά της Επιτροπής. Οτιδήποτε άλλο συνιστά ομολογία ενοχής».

Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Max Fm είπε ότι «Η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια. Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων. Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα. Τα στοιχεία  από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση. Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση  γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια.

Απάντηση έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, αλλά και επιστήμονες, μέλη και μη της Επιτροπής Ειδικών. 

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον ΑΝΤ1 του Νικόλαου Συψα ότι «Λόγω της θέσης μου έχω πρόσβαση στο μητρώο covid κάθε μέρα. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία μας παρείχε αυτό το μητρώο. Και πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων. Δεν εχει πέσει κατι τέτοιο στην αντίληψη μου».

Η Αθηνά Λινού από την πλευρά της, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5», επεσήμανε ότι «πίσω απ/ τα οποιαδήποτε στοιχεία δυστυχώς μπορεί να κρύβονται επιστήμονες οι οποίοι νομίζουν ότι κρατάνε τα δεδομένα για να τα δημοσιεύσουν. Ο καθένας κρατά τα δικά του στοιχεία. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή, αν συμβαίνει, εγκληματικό». Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΜέΡΑ25, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ενώ η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο Κοινοβούλιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας εξηγήσεις.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι «ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με  πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19. Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις. Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων. Αφορά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση. Διαφάνεια σημαίνει, επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία κάνουν οι υγειονομικοί, εισπράττοντας απ’ την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις».

Κόντρα και για τον αριθμό των τεστ

Λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας την Δευτέρα, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, αλλά και τα οριακά περισσότερα από 1000 νέα κρούσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «στην επιδημιολογική εικόνα που περιγράφει η επίσημη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται σωρευτικά ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε όλη τη χώρα. Από την εξέταση των σημερινών στοιχείων προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 11.372 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ 5 μέρες πριν (στις 26/11) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 31.518. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο 1/3, την ώρα που οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ