Οικονομία

Χθες20:53

Κύθηρα: Η ανομβρία “έφαγε” το λάδι (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μεγάλα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή προκάλεσε στα Κύθηρα η παρατεταμένη ξηρασία. Τι λένε στον ΑΝΤ1 οι παραγωγοί.

Κύθηρα: Η ανομβρία “έφαγε” το λάδι (βίντεο)
-

Του Τάσου Τέλλογλου

Από το Ακρωτήρι Σπαθί φαίνεται απέναντι η στεριά στη Λακωνία και η θαλάσσια έκταση που χωρίζει τα Κύθηρα από την Πελοπόννησο .Αλλά από εκεί ψηλά φαίνεται και η τρομακτική ξηρασία που «χτύπησε» ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί που ακόμα και τα πουρνάρια είναι ξερά, αφού έβρεξε πολύ λιγότερο από ό,τι στον νότο.

Η καλλιέργεια στα βόρεια του νησιού γίνεται ακόμα σε αναβαθμίδες, τα ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια δείχνουν πολύ ταλαιπωρημένα , οι καρποί είναι μικροί, σαν κουκούτσια και χωρίς ζωμό. Σε αλλά σημεία έχουν μαυρίσει πριν την ώρα τους που είναι σε δύο μήνες από σήμερα .

«Ο καρπός δεν μπορεί να μεγαλώσει, το δέντρο μαζεύει όλο το νερό από τους καρπούς για να ζήσει και έτσι οι ελιές είναι αφυδατωμένες», δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ποταμού, Παναγιώτης Σουρής.

Ο Σουρής και οι συνεταίροι του έχουν εκσυγχρονίσει τον συνεταιρισμό τους αλλά τώρα πρέπει να τα βάλουν με τον θεό καθώς στα βόρεια Κύθηρα εξαφανίζεται η υγρασία

«Στα τέλη Αυγούστου έπεσαν εδώ 15 χιλιοστών βροχής έναντι 17 εκατοστών που έπεσαν στα νότια Κύθηρα», εξηγεί ο ίδιος.

Μία αγγλική γέφυρα συνδέει τα βόρεια με τα νότια Κύθηρα και τις αναβαθμίδες του βορρά με τον κάμπο του νότου. Στον κάμπο του Λειβαδιού όπως λέγεται το ομώνυμο χωριό η ελιά δίνει τον τόνο .Κι εδώ δεν ποτίζεται και η σοδειά λίγο έλειψε να καταστραφεί όπως στο βορρά.

«Ήμασταν τυχεροί που έβρεξε και σωθήκαμε, άντεξαν τα δέντρα από την ξηρασία των 80 ημερών και με τη βροχή σώθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λειβαδίου, Νικόλαος Στάθης.

Ο Στάθης έπεισε τριάντα νέους αγρότες να μπουν στον συνεταιρισμό που προχώρησε σε επενδύσεις αλλά από μία άποψη είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο, την κλιματική κρίση.

«Πέρυσι η ανομβρία οδήγησε όχι μόνο στο να μην κάνουμε εξαγωγές αλλά να μην έχουμε λάδι να φάμε», εξηγεί.

Στις καλές χρονιές τα καζάνι αυτά γεμίζανε η μεσογέμιζαν , πέρσι έμειναν άδεια .Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει εφέτος .Λάδι θα υπάρχει αλλά σε ποιες ποσότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ - Λίβανος: Από τα σύνορα έστειλε μήνυμα νίκης ο Νετανιάχου (εικόνες)

Άνδρος: Ψάρευε με δυναμίτη και τραυματίστηκε - Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο ΚΑΤ

Ναρκωτικά: Είχαν τα χρήματα από τα...κέρδη τους σε χρηματοκιβώτιο (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ