Οικονομία

24 Σεπτεμβρίου 2024 07:41

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτων για φυσικές καταστροφές

Διάβασέ μου το...

Πότε ξεκινά το μέτρο. Ποια θα είναι η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Ποιο θα είναι το κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτων για φυσικές καταστροφές
-

Υποχρεωτική ασφάλιση ΙΧ και επαγγελματικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών «προανήγγειλε» το κυβερνητικό επιτελείο στις αρχές του μήνα από την 88η ΔΕΘ, με ισχύ από την Τετάρτη 01.01. 2025. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αποζημιωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων τα οποία υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, φωτιές και χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος της επιπλέον κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών ανέρχεται σε περίπου 10-12 ευρώ και συνδέεται με την αξία του οχήματος. Η τιμή αυτή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, αν περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων αρχίσουν να επιλέγουν την συγκεκριμένη κάλυψη.

Οι ασφάλειες οχημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα. Τις έχει επιλέξει περίπου το 20% των ιδιοκτητών οχημάτων οι οποίοι έχουν σήμερα συμβόλαιο ασφάλισης, σύμφωνα τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αρμόδιο για θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλιση αυτοκινήτων Κωνσταντίνο Μπερτσιά. Η ΕΑΕΕ, όπως τονίζει ο κ. Μπερτσιάς, είναι σαφώς θετική στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οι οποίοι θα ασφαλίζουν την περιουσία τους έναντι των φυσικών καταστροφών. «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι ζημιές, τουλάχιστον όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, είναι να έχουμε ασφαλισμένη την περιουσία μας» σημειώνει. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «οι ζημιές από φυσικές καταστροφές είναι ήδη μια πραγματικότητα και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μένει να δούμε ποιος είναι ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου για τη νέα ρύθμιση».

Η διαδικασία διεξάγεται κανονικά όπως θα γινόταν και σε περίπτωση τροχαίου: Ο ενδιαφερόμενος κάνει την σχετική δήλωση, συνήθως παρουσία κάποιου εμπειρογνώμονα, και στη συνέχεια απευθύνεται σε κάποιο συνεργείο για την επισκευή του ή, σε περίπτωση ολικής καταστροφής, εισπράττει τοις μετρητοίς το ποσό της αποζημίωσης. Στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών δεν αποκλείεται να προστεθεί η αναγκαιότητα ενός ακόμα επίσημου εγγράφου, με το οποίο θα αποδεικνύεται πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι θύμα κάποιας κακοκαιρίας ή κάποιου σεισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζεφύρι - Τροχαίο: Παρέσυρε 3χρονο παιδί και το εγκατέλειψε

Καιρός: τοπικές βροχές και άνοδος θερμοκρασίας την Τρίτη

Μέση Ανατολή - Μπορέλ: Είμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου