Οικονομία

06 Σεπτεμβρίου 2024 13:25 Τελευταία ενημέρωση : 06 Σεπτεμβρίου 2024 22:32

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,3% για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Διάβασέ μου το...

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία. Αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Απογειώθηκαν οι εισαγωγές. Καμπανάκι για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,3% για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο
-

Ανθεκτική στην επίμονη γεωπολιτική αναταραχή και το αδύναμο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αποδεικνύεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έτους το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 2,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση (σε σχέση δηλαδή με το πρώτο τρίμηνο του έτους) η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,1%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,1% σε ετήσια και 0,8% σε τριμηνιαία βάση . Στήριγμα στο ελληνικό ΑΕΠ προσφέρουν τα έσοδα του τουρισμού, αλλά και οι επενδύσεις που κινητοποιούνται χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δεύτερο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 4%. Σε τροχιά αύξησης και οι εξαγωγές, που όμως κινούνται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις εισαγωγές – σε ένα ηχηρότατο καμπανάκι για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Οι επιδόσεις αυτές έρχονται την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν παγιδευτεί σχεδόν σε στασιμότητα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η UBS υπολογίζει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,5% φέτος και θα ανεβάσει ταχύτητα στο 3% το 2025.

Το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αποφύγει οριακά φέτος την ύφεση, με ανάπτυξη 0,1% για να παρουσιάσει ελαφρώς καλύτερη επίδοση την επόμενη χρονιά (+0,8%). Μέτριες επιδόσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γαλλία, για την οποία η UBS βλέπει ανάπτυξη 1,2% φέτος και 1,1% το 2025.

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5%
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν
  • κατά 1,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών
  • αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν
  • κατά 2,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών
  • αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ 

«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.


«Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού, αλλά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει διακτινιστεί για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την περασμένη δεκαετία, είμαστε πάντως μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ταχύτητες σε όλη την ΕΕ».

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός τόνισε ότι το μείγμα της πολιτικής που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια είναι το τρίπτυχο οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, κοινωνική δικαιοσύνη.

«Όταν μιλάμε για οικονομική ελευθερία αναφερόμαστε κυρίως σε μειώσεις φόρων. Στην αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που θα είναι θετικό για τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει περίπου 50 μειώσεις φόρων όπως στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά, τις δωρεές – κληρονομιές και γονικές παροχές, για τα νομικά πρόσωπα, τα μερίσματα, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 2023 χωρίς να αυξήσουμε κανένα φόρο είχαμε αύξηση εσόδων κατά 9% λόγω ανάπτυξης και μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με πληθωρισμό κάτω από 3% είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 10,5%. Που σημαίνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εδώ είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και οι 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός.

Σε σχέση με την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε:

  • Στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που πραγματοποιείται με παρεμβάσεις τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Στον εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.
  • Στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και την προώθηση των συγχωνεύσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ενώ στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως και την μέριμνα για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός όπως είπε αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 27%, ποσοστό που υπερβαίνει τον πληθωρισμό, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για το μέσο μισθό.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στη συμφωνία για τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια. «Οι τράπεζες έχουν περάσει σε καινούργια φάση, έχουν θετικές αξιολογήσεις από τις εποπτικές αρχές και η αποεπένδυση του ΤΧΣ προχώρησε θετικά και αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές», υπογράμμισε ο υπουργός και κατέληξε:

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει υγιές και εύρωστο τραπεζικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί υπέρ της οικονομίας, των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι αυτό προωθήσαμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Υπήρχε μια 12ετής εκκρεμότητα με την Τράπεζα Αττικής, τον Ιούλιο το ζήτημα έκλεισε με τη συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα, προς όφελος του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας και των καταναλωτών» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Υπουργός

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:

Σήμερα ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 με την ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει για αυτά. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ισχύει:

Στο Α Εξάμηνο 2024 έχουμε

2024: 2,2%

2023: 2,3%

2022: 7,3%

2021: 5,6%

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την κατάθεση του προϋπολογισμού έλεγε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όπως έγινε και το 2023!

2023: 8,8%

2022: 11,9%

2021: 15,7%

2024: 15,8%

2023: -5,7%

2022: 14,3%

2021: 9,8%

2024: -0,88%

2023: 4,7%

2022: 14,2%

2021: 15,7%

Τη μικρότερη αύξηση κατανάλωσης στην πενταετία με 0,75%

2024: 0,75%

2023: 1,73%

2022: 8,9%

2021: 2,45%

2024: 1,38%

2023: 2,2%

2022: 6%

2021: 5%

2024: -19,74%

2023: -11,3%

2022: -14%

2021: -16%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ