Οικονομία

22 Αυγούστου 2024 20:35

Φωτιά στην Αττική: Οι ζημιές στις καλλιεργείς “φέρνουν” ανατιμήσεις στην αγορά

Διάβασέ μου το...

Φόβους για νέες ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά, εκφράζουν οι παραγωγοί του Μαραθώνα, μετά τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Φωτιά στην Αττική: Οι ζημιές στις καλλιεργείς “φέρνουν” ανατιμήσεις στην αγορά
-

Της Αντιγόνης Θάνου

Αγρότες και παραγωγοί επέστρεψαν στο “πόστο” τους… στους πάγκους των λαϊκών αγορών, λίγες ημέρες μετα την πύρινη λαίλαπα που έκαψε την Βορειοανατολική Αττική. “Κραυγή αγωνίας” από τους επαγγελματιές στον Μαραθώνα καθώς σε ένα καλοκαίρι με καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, η φωτιά τους έδωσε την χαριστική βολή, λενε στην κάμερα του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ο Γιώργος Μπόγρης, παραγωγός λέει στον ΑΝΤ1 ότι «σίγουρα θα υπάρξει έλλειψη και μεγάλη μάλιστα, ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα αυτή την στιγμή που μιλάμε, να ποτίσουμε καλλιέργειες, πορτοκαλιές, ντομάτες, ξεραίνονται δένδρα ελιές, το κουκούτσι είναι ξερό».

Ο κ. Δημήτρης είναι παραγωγός εδώ στον Μαραθώνα, σχεδόν 12 μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, επέστρεψε στην λαϊκή αγορά, όπως βλέπεται εδώ είναι ότι έχει απομείνει από τις καλλιέργειες του.

Φωτιά στην Αττική - Ανατιμήσεις στα oπωροκηπευτικά

O Δημήτρης Ζαγαρης επίσης παραγωγός αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι «Κάηκαν τα θερμοκήπια 2,5 στρέμματα, μείον 200.000ευρω, αυτό σημαίνει τα οποία δεν φτιάχνονται πάλι, πρέπει να έχεις κεφάλαιο να τα φτιάξεις πάλι.

Δημοσιογράφος: Και φαντάζομαι χάθηκε και η σοδειά που θα φέρνατε εδώ.

Παραγωγός: Ναι ναι κάηκε όλη.

Φωτιά στην Αττική - Ανατιμήσεις στα oπωροκηπευτικά

Δεκάδες θερμοκήπια σε Μαραθώνα, Βαρνάβα και Καλέντζι έχουν καεί, ενώ όσα γλίτωσαν από την φωτιά έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Η Σοφία Ζαγαρη εξηγεί ότι «το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι όλη η κάπνα ήρθε κάτω, κάπνα στάχτη και βλάπτει τις καλλιέργειες.»

Τόνοι με ντομάτες, κολοκύθια, αγγουράκια έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα, όπως εξηγούν οι παραγωγοί, να αναμένουμε ελλείψεις στην αγορά το προσεχές διάστημα.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τυχόν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα  διατροφής

O Δημήτρης Ζαγαρης λέει επίσης ότι «οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη, είναι λίγα τα πράγματα και ανεβαίνουν 

Οι παραγωγοί, που επλήγησαν από την φωτιά, ζητούν άμεσες καταβολές των αποζημιώσεων,  προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αττική: Πυρόπληκτοι προσπαθούν να ξανασταθούν στα “πόδια τους” (βίντεο)

Χαλκιδική - Λούνα παρκ: Λύγισε ο πατέρας στην αυτοψία, καταγγελίες για κατανάλωση αλκοόλ (βίντεο)

Κορονοϊός: 4 θάνατοι την ημέρα στην Ελλάδα - Δεκάδες οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ