Οικονομία

25 Ιουνίου 2024 23:20

Βενζίνη: Οι τιμές “τσουχτερές” και η αισχροκέρδεια παρούσα

Διάβασέ μου το...

Πώς επηρεάζουν την τιμή την οποία καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής, η διεθνής αγορά, η αυξημένη ζήτηση αλλά και... η πονηριά κάποιων επιτήδειων.

Βενζίνη: Οι τιμές “τσουχτερές” και η αισχροκέρδεια παρούσα
-

Της Ηρώς Ράντου

Την ανηφόρα φαίνεται ότι τραβά και πάλι, η τιμή της βενζίνης. Από τα €1,83 στις 10 Ιουνίου, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στα €1,90.

ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ

Παρόμοια η εικόνα και στο πετρέλαιο κίνησης, μιας και η τιμή του «τσίμπησε» 7 λεπτά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Από το τα €1,59 που κόστιζε στις 10 Ιουνίου, σήμερα πωλείται στα €1,66.

ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ

Οι αυξήσεις αποδίδονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου brent, η οποία από τα $77 ανά βαρέλι στις αρχές του μήνα, αγγίζει σήμερα τα $85. Κατά σατανική σύμπτωση όμως… η τιμή αυξήθηκε μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που πολλοί… έκαναν τις εξορμήσεις τους εκτός αστικών κέντρων. Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής δήλωσε σχετικά: «Το κάθε προϊόν ανάλογα με τη ζήτηση έχει και την τιμή προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εδώ να πούμε ότι τα ελληνικά διυλιστήρια και γενικά τα διυλιστήρια της Ευρώπης έχουν καταγράψει υπερκέρδη το τελευταίο έτος για αυτό είχαμε και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη». Η διαφορά στις τιμές ανά περιοχή πάντως είναι αξιοσημείωτη. Την ώρα που στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα €1,85, στις Κυκλάδες αγγίζει τα €2,19 και στα Δωδεκάνησα τα €2,07 /λίτρο.

ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ

Οι τιμές είναι δικαιολογημένα υψηλότερες στα νησιά λόγω του μεγαλύτερου μεταφορικού κόστους για τον εφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα. Πως εξηγείται όμως η διαφορά τιμής στην ίδια περιοχή από το ένα πρατήριο στο άλλο σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων; Στα Σπάτα για παράδειγμα ένα πρατήριο πουλά τη βενζίνη €1,89 ενώ άλλο, λίγα μέτρα πιο κάτω €1,77.

ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ

Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί: «Μπορεί σήμερα ένα πρατήριο να προμηθευτεί καύσιμα σε μια τιμή ιδιαίτερα χαμηλή και μετά από μία εβδομάδα να έχουν ανέβει οι τιμές και ένα άλλο πρατήριο γειτονικό του να προμηθευτεί τις υψηλότερες τιμές. Η δεύτερη αιτιολογία έχει να κάνει με το γνωστό φαινόμενο της καταδολίευσης των αντλιών και της νοθείας των καυσίμων». Η ΔΙΜΕΑ πάντως, συνεχίζει τους ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας αφού το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων παραμένει.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Ζοφερές συνέπειες στα Βαλκάνια, αν αθετηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Meta - AI: Τα προσωπικά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η... θύελλα μετά τις νομικές “τρύπες” στα social media για την προστασία τους

“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι