Οικονομία

13 Ιουνίου 2024 14:31 Τελευταία ενημέρωση : 13 Ιουνίου 2024 20:29

Ακρίβεια - Στουρνάρας: Η Κυβέρνηση να ανοίξει τις πύλες του ανταγωνισμού

Διάβασέ μου το...

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ για τις βιώσιμες στρατηγικές του μέλλοντος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο εχθρό του πλανήτη.

Ακρίβεια - Στουρνάρας: Η Κυβέρνηση να ανοίξει τις πύλες του ανταγωνισμού
-

Σήμερα ανοιξε τις εργασίες του το πρώτο διεθνές διήμερο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στο Κτίριο του ΤΜΕΔΕ, στις 13 και 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το διεθνές στερέωμα. 

Στουρνάρας: Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη

«Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας και είναι ύπουλος γιατί κινείται κάτω από το “ραντάρ”, την ώρα που στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα, ασχολούνται με το να κάνουν εμπορικούς πολέμους», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Στουρνάρας, συζητώντας με τον Διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης πολιτικών ευθυνών, ενώ έκανε λόγο για “μυωπική συμπεριφορά” των ηγεσιών, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Συμπλήρωσε δε, ότι «Η ΤτΕ είναι η πρώτη Τράπεζα στον Κόσμο που άρχισε να ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής ήδη από το 2009».

Όπως είπε, στην κλιματική κρίση «ο Νότος θα έχει μεγαλύτερο κόστος από τον Βορά, γι΄ αυτό πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι κινδύνων». Χρειάζονται όπως είπε, “μαξιλάρια” στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις τράπεζες για προβλέψεις, εκφράζοντας, παράλληλα την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.

Aναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ  η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, διότι αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έλυσαν πολλά προβλήματα, μέσω των οποίων προωθήθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, η χώρα μας έλαβε μια πρωτοφανή βοήθεια ύψους 290 δις ευρώ, η οποία διοχετεύτηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα επιπλέον μεταρρυθμίσεις  έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.

Στουρνάρας - Παπαχελάς - Μακέδος

Εστίασε μάλιστα, στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ όπως δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει μία καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχες αυτές στη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, και στο “τρίγωνο της γνώσης”: παιδεία, καινοτομία, έρευνα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, εκτίμησε ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες».

Κ. Μακέδος: «Να σχεδιάσουμε σήμερα τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο»

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να σχεδιάσουμε σήμερα,τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο, για την αντιμετώπιση (mitigation) και την προσαρμογή (adaptation) στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο, την συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών μας, προχωρώντας υπεύθυνα και μεθοδικά, σε μία δίκαιη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, για να μην υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, και των επόμενων γενεών». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος.

Όπως είπε «στόχος μας, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα,έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «στο ΤΜΕΔΕ, με το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο, φιλοδοξούμε να προβάλουμε με θεσμικό τρόπο, την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου. Σήμερα επιχειρούμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα συνεχή διάλογο, πάνω στην ανάγκη της βιωσιμότητας».

Στουρνάρας - Παπαχελάς - Μακέδος

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ: «Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, η  κλιματική κρίση λειτουργεί, ως μαζικός καταλύτης κινδύνου, που απειλεί την κοινωνική αρμονία, την ανάπτυξη, και το μέλλον των υποδομών και των έργων. Επηρεάζει την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων. Όλα  συγχρονίζονται – ή θα πρέπει να συγχρονίζονται- στο κοινό τόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο ΤΜΕΔΕ, εργαζόμαστε μεθοδικά συμβάλλοντας με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του νέου κόσμου, που διαβιούμε. Η τεχνολογία και καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο.  Η επένδυση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν, οι επιχειρήσεις βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα». 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Τον τραυμάτισε θανάσιμα και τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο

 Καύσωνας - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Που αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Πέμπτη

Της Αναλήψεως: Η πέτρα η μαλλιαρή, η “Γαλατοπέφτη” και τα έθιμα της ημέρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ