Οικονομία

15 Ιανουαρίου 2020 21:06

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1 για το “ψηφιακό μάτι” στο Δημόσιο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τι δηλώνει ο Υπ. Εσωτερικών για το νέο σύστημα ελέγχου του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση του παραδοσιακού “χτυπήματος κάρτας”.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1 για το “ψηφιακό μάτι” στο Δημόσιο (βίντεο)
-

Της Φαίης Χρυσοχόου

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει το ωράριο εργασίας των περίπου 700.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει περισσότεροι από 2.000 φορείς του Δημοσίου να καταθέσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών λίστα, με στοιχεία που -μεταξύ άλλων- θα αφορούν στο ωράριο εργασίας, εάν αυτό έχει διαφοροποιηθεί με ΚΥΑ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το ωράριο των υπαλλήλων κάθε φορέα, εάν δηλαδή γίνεται ήδη με ηλεκτρονική σήμανση, με χρονοσήμανση ή τηρείται ακόμη το ωράριο σε χειρόγραφους καταλόγους , δηλαδή οι υπάλληλοι «χτυπούν κάρτα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωράκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξηγεί τους λόγους εφαρμογής του ηλεκτρονικού ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων σε όλον τον Δημόσιο Τομέα

«Είναι απολύτως απαραίτητο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την Δικαιοσύνη και την ισονομία άμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά και για την ασφάλεια στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα παρακολουθήσουμε παντού την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ώστε πολύ σύντομα να γίνει πράξη»

Με τον ηλεκτρονικό μηχανισμό σήμανσης του ωραρίου εργασίας δεν θα αποτυπώνεται μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων. Θα καταγράφονται αυτόματα: η καθημερινή παρουσία, οι άδειες και οι υπερωρίες, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών, όπως φωτιά ή σεισμός, αφού πλέον θα είναι αυτομάτως γνωστό ποιοι θα βρίσκονται, σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε κάθε κτίριο.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδας, δηλώνει «η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη στο θέμα της κατάργησης του χτυπήματος της κάρτας, που κάνουν οι συνάδελφοι κατά την παρουσία τους το πρωί στις δημοσιές υπηρεσίες. Όσο δε για τον καινούργιο μηχανισμό, νομίζουμε ότι μπορεί να είναι μια νέα μέθοδος. Ο κ Θεοδωρικάκος όμως δεν μας είχε ενημερώσει».

Ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού. Παρά ταύτα, η πιστή τήρηση της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ θα γίνεται με δειγματοληπτικό εσωτερικό έλεγχο, ενώ δειγματοληπτικά θα γίνεται κι ο έλεγχος για την διασταύρωση των στοιχείων στα ωράρια εργασίας, από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αρχή Διαφάνειας

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, αυτό το «ψηφιακό μάτι», ουσιαστικά «συνιστά ένα θετικό βήμα στη πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας στους εργασιακούς χώρους».

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική εφαρμογή τήρησης του ωραρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών «τρέχει» και τη λειτουργία μίας online πλατφόρμας, που θα συνδέει τους δημοσίους φορείς με το Υπουργείο Εσωτερικών.